Asociația pentru Educație Sud Vest Oltenia împreună cu o echipă de voluntari de la OMV Petrom, Departamentele de Fizică și Jurnalism ale Universității din Craiova și Centrul Meteorologic Regional Oltenia din cadrul Administratiei Naționale de Meteorologie vă invită la o vizită virtuală a studenților Facultății de Științe la un start-up românesc, Magnasci SRL, care produce senzori de monitorizare a calității aerului. Vizita este organizată în cadrul proiectului de voluntariat Clear Air – Oltenia și se va desfăşura în mediul on-line vineri, 12.11.2021, ora 16:00, pe platforma Zoom.
Evenimentul promovează voluntariatul în rândul studenților, importanța implicării acestora în proiectele de dezvoltare sustenabilă a regiunii Sud Vest Oltenia. De asemenea, urmărește dezvoltarea competențelor transversale ale studenților (competențe antreprenoriale, comunicare, spirit de echipă). În acest sens, vor fi prezentate două puncte de vedere diferite, cel al unui antreprenor, Radu Moțișan, fondatorul Magnasci SRL și cel al unui angajator, dr. Cristina Burada, director al Centrului Meteorologic Regional Oltenia. Studenții vor putea înțelege ce înseamnă să fii angajat, care sunt așteptările pe care le are un angajator de la un absolvent dar și ce eforturi și satisfacții presupune dezvoltarea unei afaceri. În cadrul vizitei virtuale la Magnasci SRL studenții vor putea înțelege cum se realizează un senzor și vor afla care este calea de la crearea unui produs inovativ până la vânzarea acestuia. De asemenea, studenții vor afla ce înseamnă certificarea unui senzor de către laboratoare acreditate la nivel internațional și ce eforturi presupune pentru antreprenor o astfel de certificare.
Proiectul Clear Air Craiova dezvoltă în Oltenia o rețeau independentă de senzori de particule, este continuarea proiectului Clear Air Craiova. În cadrul proiectului este organizată o campanie de conștientizare a importanței unui aer curat pentru sănătate pe trei paliere: 1. pentru studenți, 2. pentru elevi și profesori și 3. pentru publicul larg. De asemenea, prelucrea și analiza datelor de la senzori vor fi diseminate în cadrul unor conferințe internaționale. Profesorii de fizică din Oltenia se vor întâlni cu echipa de proiect pentru a discuta probleme de actualitate legate de schimbări climatice și poluare.