Aproape 200 de cadre didactice au participat săptămâna trecută la consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Dolj. Alături de profesorii la disciplina Religie s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. De asemenea, la eveniment au participat: Pr. George Jambore, Inspector Patriarhal, Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, Inspector Şcolar General în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Prof. Oana Zaharie, Inspector Şcolar General Adjunct al judeţului Dolj, Arhid. Prof. Adrian Lupu, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei, activitatea fiind moderată de Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa i-a felicitat pe profesorii de religie pentru rezultatele în activitatea desfăşurată, pentru implicarea în realizarea platformei e-learning a profesorilor de religie, e-religie.ro, şi i-a îndemnat ca în continuare să dezvolte activităţi în colaborare cu preoţii şi în parteneriat cu Biserica.
„În primul rând, este necesar să ne reamintim că învăţământul religios este un segment foarte important în viaţa elevilor şi director pentru ei în viaţa de zi cu zi. Este necesar să ne facem pe deplin datoria ca să putem transmite elevilor noştri cele mai bune învăţături şi cele mai bine dezvoltate din punctul de vedere al programei analitice. Avem acest învăţământ în şcoală şi putem intra în sufletele elevilor prin intermediul orelor de religie. Este necesar ca efortul nostru să se concretizeze prin nişte rezultate deosebite, este foarte important să ne pregătim pentru acest moment. Fiecare dintre noi are cunoştinţa şi conştiinţa că activitatea aceasta este foarte importantă. Rezultatele se văd atât prin viaţa religioasă a elevilor, apoi prin ceea ce ei dobândesc, cunoştinţele religioase, şi devin buni creştini. Această posibilitate, această şansă pe care ne-a dat-o Dumnezeu ca să fim profesori de religie în şcoală este un dar al lui Dumnezeu. Religia este această dăruire din suflet pentru suflet”, le-a transmis profesorilor Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
În continuare, Prof. Oana Zaharie, Inspector Şcolar General Adjunct în cadrul ISJ Dolj, a vorbit despre rolul profesorului de religie de a fi alături de elevi, devenind model de urmat în comunitate. „Dumneavoastră sunteţi flăcări vii şi, prin conduita pe care o afişaţi faţă de copii, faţă de colegii dumneavoastră şi faţă de părinţii elevilor, sunteţi modele. Aveţi dublă sarcină: sunteţi în acelaşi timp dascăli şi profesori de religie, oameni care îi învăţaţi pe copiii noştri Cuvântul lui Dumnezeu. Sunt convinsă că tot ceea ce transmiteţi mai departe vine din suflet şi sunt lucruri pozitive, astfel încât şi noi, ca părinţi, şi copiii noştri să putem străbate mai uşor aceste timpuri grele”, a precizat Prof. Oana Zaharie, Inspector Şcolar General Adjunct al judeţului Dolj.
Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, Inspector Şcolar General în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, a apreciat evoluţia şi implicarea în procesul educaţional în sistem online a cadrelor didactice, cu rezultate deosebite. „Felicitări pentru modul în care aţi gestionat această responsabilitate, deloc uşoară! Un alt aspect este legat de faptul că iată, în 30 de ani, noi am învăţat unii de la alţii, de la ceilalţi profesori şi cred că am ajuns un corp profesoral care întotdeauna mai are de învăţat, dar care a ajuns la oarecare maturizare. Am reuşit să avem şi programe, şi manuale, şi resurse didactice care sunt apreciate”, a adăugat Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş.
Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj, a precizat că aproape 200 de cadre didactice au participat săptămâna trecută la consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Dolj. „Împreună am desfăşurat această activitate de formare şi perfecţionare continuă a cadrelor didactice. Am prezentat toate activităţile ce se vor desfăşura pe parcursul anului şcolar, atât din perspectivă teologică, cât şi din perspectivă didactică, strategia pentru desfăşurarea cursurilor în semestrul I cel puţin şi activităţilor extracurriculare. De asemenea, ne-am aplecat asupra activităţii de formare şi perfecţionare a cadrelor didactice. A fost prezentată platforma profesorilor de religie din judeţul Dolj, care a fost avizată de Ministerul Educaţiei şi care se constituie ca resursă educaţională deschisă pentru toţi profesorii din România. În acest fel, am avut bucuria ca majoritatea profesorilor de religie să fie prezenţi la activitate, alături de noi, ca să-şi împroprieze aceste viziuni, iar pentru perspectivă rugămintea a fost să colaboreze cu preoţii din parohiile unde funcţionează unităţile de învăţământ, să realizeze activităţi în parteneriat, iar acele parteneriate pe care le încheie cu Biserica să fie lucrătoare”, a concluzionat Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Dolj.