Nemţii nu mai investesc în arhitectura Băniei

0
507

Specaliştii germani nu se mai implică în refacerea clădirilor din centrul vechi al Craiovei. Autorităţle locale au anunţat că nemţii nu mai sunt dispuşi să colaboreze pe această temă, iar proiectul în sine a fost abandonat. Singura şansă pentru salvarea arhitecturii istorice este un program guvernamental care-i obligă pe proprietari să-şi refacă singuri faţadele, program de care municipalitatea va profita.

Statul german ar fi urmat să investească bani grei în faţadele clădirilor din centrul vechi al Craiovei, concentrat în jurul străzii Lipscani. În virtutea unui proiect de colaborare, după modelul Sibiu, nemţii ar fi venit atât cu banii, dar şi cu o mână de lucru specializată, asigurând totul, de la expertiză tehnică şi până la studiul cromatic al pereţilor imobilelor. Proiectul se anunţa a fi unul grandios şi, cel mai important aspect, chiar sigur, gata de pus în practică. Anul trecut s-a încheiat într-o notă optimistă, specialiştii nemţi anunţând că vor veni în Bănie ca să vadă clădirile. Conform promisiunilor, aceştia au vizitat Bănia la începutul acestui an şi, după cum au declarat autorităţile locale, au fost încântaţi de ceea ce au găsit aici.

Proiectul-Sibiu nu e viabil şi la Craiova

În ciuda aprecierilor pe care le-a primit vizavi de modul în care se păstrează o parte însemnată din centrul vechi al urbei, municipalitatea craioveană a fost înştiinţată că statul german nu mai poate subvenţiona lucrările. La fel de repede, nemţii s-au şi retras din proiect. “Specialiştii germani ne-au explicat că nu mai pot să participe cu finanţare în proiectul de refacere a faţadelor din Craiova, aşa cum au procedat la Sibiu. Explicaţia lor a fost că oraşul Craiova nu beneficiază de titulatura de capitală culturală europeană”, a declarat viceprimarul Craiovei, Teodor Sas. Potrivit edililor, reprezentanţii nemţi au mai invocat şi faptul că nu se mai pot implica în proiect deoarece, între timp, România a devenit membru UE.

Craiovenii vor fi notificaţi să-şi lustruiască faţadele

Şansa Craiovei pare să vină, totuşi, de undeva. Autorităţile locale susţin că faţadele caselor vechi ar putea fi refăcute chiar de proprietarii lor. “Există un proiect de lege, care a fost aprobat recent de Guvern, prin care proprietarii sunt obligaţi să-şi refacă faţadele deteriorate. E o lege cât se poate de bună şi, cu siguranţă, Primăria Craiova va uzita de ea”, a menţionat viceprimarul Teodor Sas. Autorităţile locale se gândesc să înceapă aplicarea acestei reglementări odată cu proiectul de refacere a infrastructurii din centrul vechi. “Când vom porni reabilitarea infrastructurii, vom trimite şi notificări prorietarilor să-şi refacă faţadele”, a mai spus viceprimarul Sas. În caz contrar, craiovernii vor fi amendaţi de autorităţi.

93,57 milioane de lei, în infrastructura din centrul vechi

Potrivit lui Sas, Primăria Craiova le va impune cetăţenilor fie să-şi înfrumuseţeze exteriorul clădirilor, fie să se mute din zona centrală. “E o lege dură, cetăţenii trebuie să înţeleagă că sunt obligaţi să-şi aranjeze imobilele. Dacă nu pot să facă investiţiile care li se cer, atunci nu au decât să le părăsească şi să se mute într-o altă zonă”, a mai spus viceprimarul Craiovei. Legea le permite edililor să facă investiţiile de la buget şi apoi să le recupereze de la proprietari. Municipalitatea are, la rândul ei, un proiect propriu pentru refacerea infrastructurii din centrul vechi al Craiovei. Lucrările se ridică la suma de 93,57 milioane de lei, dintre care 71,28 milioane de lei din finanţare europeană, din aceşti bani urmând să reabiliteze străzi şi trotuare, să se înlocuiască reţelele, să se amenajeze esplanade pietonale şi să se monteze mobilier urban.