Fraudă la Bacalaureat, în cinci judeţe, printre care şi Doljul

0
887

Conform informaţiilor apărute, recunoscute şi de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au apărut cazuri de fraudă în timpul examenului de Bacalaureat – Sesiunea de toamnă, la proba scrisă la alegere. Astfel, subiectele ar fi apărut pe internet la câteva minute de la începerea examenului. Printre judeţele aflate în culpă ar fi şi Doljul, unde, la un Centru de Examen , s-a descoperit un astfel de caz.

Subiectele la proba scrisă a Bacalaureatului de toamnă au apărut pe rețelele de socializare,încă din primele minute de la începerea examenului. Elevii le cereau colegilor de acasă să le rezolve. Ministrul Educației susține că au fost identificate cinci licee în care Bacalaureatului i s-a “furat”  startul.

Rețele de socializare s-au umplut de zeci de postări, în care absolvenții de clasa a XII-a , aflați,în sălile de examen, miercuri dimineață cereau rezolvarea subiectelor colegilor aflați acasă. Ministrul Educaţiei,  Sorin Cîmpeanu: “Este vorba despre Liceul Tehnologic “Panait Istrati” din Brăila, Liceul tehnologic “NicolaeRucăreanu” din Brașov, Liceul cu Program sportiv din Târgu Jiu și Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși” din Craiova. Este vorba de o fraudă care va fi sancționată la cel mai în alt nivel. Elevii care n-au înțeles că n-au acces cu mijloace de comunicare în sala de examen vor fi eliminați din examen și două sesiuni nu vor mai avea dreptul să participe la acest examen. Am popularizat importanța respectării regulilor de etică. Cei care n-au înțeles, vor plăti. Candidații vor fi eliminați cu siguranță. Sunt , deja, identificați“.

Cazul de la Dolj, investigat de poliţişti

 Cazul de la Dolj este unul care îşi caută rezolvarea, dacă nu cumva a şi găsit-o. Astfel, cel care a fost depistat a fost scos din examen, urmând să mai aştepte două sesiuni pentru a absolvi Bacalaureatul. De asemenea, IPJ Dolj a intervenit, iar comunicatul emis îl prezentăm: “În cursul zilei de astăzi, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Craiova au fost sesizați de către reprezentanții unei instituții de învățământ din Craiova cu privire la faptul ca pe o rețea de socializare au fost publicate subiectele la o disciplină înainte de finalizarea probei susținută în data de 18 august a.c. la un liceu din Craiova. Polițiștii au efectuat verificări și au stabilit că în dimineața zilei de 18 august a.c. ar fi fost postate două fotografii pe o rețea de socializare cu subiectele susținute la o disciplină de concurs.  În urma cercetărilor efectuate de polițiști, a fost identificat un tânăr de 27 de ani, din comuna Cernatesti, bănuit ca ar fi fotografiat subiectele. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de divulgarea de informații nepublice, cercetările fiind continuate, urmând ca la finalizare să fie propusă soluție prin unitatea de Parchet competentă”. Ieri, absolvenții de clasa a XII-a au susținut proba scrisă la alegere a profilului și specializării, respectiv la Geografie, Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, Economie, Psihologie, Sociologie, Filosofie, Logică. La sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2021 au fost înscriși 39.000 de elevi, la nivel naţional. Râmân , totuşi, semne de întrebare, nu numai la Dolj, cum s-a putut intra, în sălile de examen, cu mijloace de înregistrare şi de distribuire a materialelor. Se vorbeşte de prezenţa unor minicamere de filmat, care seamănă cu nişte nasturi, cu un pix, etc. , iar în aceste cazuri măsurile ar trebui revizuite.