Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Susțin decizia Consiliului privind adoptarea Programului de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel

0
452
 

Într-o perioadă în care obiectivele ambițioase ale Pactului Ecologic obligă regiunile miniere și comunitățile care se bazează pe industria oțelului la transformări radicale, sprijinul oferit acestora prin programele europene de cercetare este esențial. “Și aceasta pentru că îndeplinirea țintelor de mediu se bazează în cea mai mare parte pe soluții tehnologice inovatoare, pe care sperăm să le genereze programele europene de cercetare, în principal programul Horizon Europe, dar și Fondul de cercetare pentru cărbune și oțel”, explică deputatul european Marian Jean Marinescu, într-o postare pe facebook.

Deși Consiliul nu este obligat să țină cont de raportul adoptat de către Parlamentul European, modificările aduse la nivelul legislativului european sporesc considerabil potențialul acestui program de cercetare de a genera soluții concrete, care să poată fi aplicate în economie astfel încât transformările impuse de condiționările de mediu să poată fi făcute cu un impact social cât mai redus. “Prin Programul de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel, aproximativ 40 milioane euro sunt alocate anual pentru a sprijini universitățile, centrele de cercetare și companiile private să finanțeze studii în sectorul minier și al industriei oțelului.
Obiectivele principale ale programului sunt stabilite astfel încât să sprijine tranziția justă pentru regiunile miniere și trecerea la o producție de oțel cu tehnologii nepoluante.
Prin modificările propuse de către Parlamentul European, programul se va concentra mai eficient pe cercetarea industrială, separându-se astfel mai clar de proiectele privind dezvoltarea regională finanțate prin Mecanismul pentru o tranziție justă. În plus, au fost incluse ca fiind eligibile pentru cercetare și proiectele destinate tehnologiilor privind captarea și utilizarea carbonului, precum și captarea și depozitarea carbonului și tehnologiile destinate folosirii fostelor mine pentru producerea și stocarea energiei, hidrogen în special”, a mai spus europarlamentarul român.
Marinescu consideră că scopul acestor eforturi este de a armoniza obiectivele Programului de cercetare cu obiectivele climatice și energetice, astfel încât să încurajăm folosirea cât mai intensă a noilor tehnologii, cât și promovarea economiei circulare. “Până la urmă, Uniunea Europeană care își are rădăcinile în Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului este datoare să facă tot ce poate pentru a nu uita de unde a plecat și a nu lăsa pe nimeni în urmă, indiferent că vorbim despre promotorii schimbărilor, firești până la urmă sau despre cei încă ancorați în sectoarele care au fost cândva motoarele economiei europene”, a subliniat Maarian Jean Marinescu.