În plină iarnă, fără vaccinuri şi tot mai bolnavi

0
330

Situaţie alarmantă în toată ţara după ce numărul de bolnavi cu pneumonie ori infecţii ale căilor respiratorii a crescut semnificativ în ultima săptămână. O eventuală epidemie de gripă ar fi cu atât mai greu de oprit, mai ales că Ministerul Sănătăţii a decis în urmă cu câteva săptămâni să sisteze vaccinarea antigripală din cauza unor nereguli descoperite în cazul mai multor loturi de doze.

Şi în judeţul Dolj, numărul de îmbolnăviri este în creştere. Potrivit medicilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în ultima săptămână din luna ianuarie a.c. s-au înregistat peste 1.500 de cazuri de viroze respiratorii. În anumite situații, a fost nevoie chiar de internarea în spital a celor diagnosticaţi cu pneumonii sau viroze respiratorii. Au existat chiar şi două cazuri suspecte de gripă, însă până la urmă acestea nu s-au confirmat, rezultatul analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti fiind negativ. Cei mai expuşi rămân, în continuare, tocmai cei care ar fi trebui să beneficieze de vaccinare gratuită. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. Tot gratuit ar fi trebuit să se vaccineze şi cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

20.000 de doljeni au rămas nevaccinaţi

Nu mai puţin de 20.000 de doljeni riscă să se îmbolnăvească după ce au rămas nevaccinaţi împotriva gripei în plin sezon rece, deşi făceau parte din categoriile la risc. Bătrâni, copii sau chiar bolnavi cronic nu au mai beneficiat de dozele de vaccin după cea acestea au fost retrase din cabinetele medicilor de familie şi apoi distruse. Asta deşi, după spusele specialiştilor, singura problemă era aceea că vaccinul nu mai oferea protecţie totală împotriva gripei, având în vedere că are o concentraţie mai mică decât ar trebui pe una din tulpini. În aceste condiţii, pentru cei care doresc să se protejeze împotriva gripei mai rămâne o soluţie, şi aceea de compromis, doar pentru cei care îşi permit financiar, de a achiziţiona din farmacii vaccinul, dar contra cost.

În caz de îmbolnăvire trebuie anunţat medicul de familie

În absenţa celei mai eficiente metode de prevenire a gripei, medicii recomandă totuşi populaţiei respectarea mai multor măsuri prin care să se ferească de îmbolnăviri. În primul rând, este necesară evitarea expunerii prelungite la frig şi purtarea de îmbrăcăminte şi încalţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant. Este indicată spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special la locul de muncă, şcoală sau în unităţile de alimentaţie publică. În acelaşi timp, se recomandă evitarea vizitării rudelor sau prietenilor internaţi în spitale. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital. Nu în ultimul rând în această perioadă cu temperaturi scăzute, este bine ca, alimentaţia să fie bogată în proteine, legume şi fructe.

Numărul cazurilor de gripă, în creştere

În ultima săptămână a lunii ianuarie, la nivel naţional, 77.354 persoane s-au prezentat la medic cu infecţii respiratorii acute, numărul acestora fiind în creştere cu aproximativ 15% faţă de cel înregistrat în săptamâna precedentă, conform raportului transmis de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii. Din acestea, un număr de 15.452 au fost înregistrate cu pneumonii, iar 61.841 cu viroze respiratorii. Şi numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa, la nivel naţional a fost mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă – 61 faţă de 52. Până în prezent, au fost confirmate 24 cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal tip A, subtip H3. Tot în ultima săptămână a lunii ianuarie a.c. au fost confirmate încă nouă cazuri de gripă AH3N2.