Preşedintele României, premierul şi alţi ministri au dat semnalul împăduririi, la Dăbuleni

0
691

Ca şi în anii precedenţi, preşedintele Klaus Iohannis a dorit să dea un semnal, în Luna Pădurilor, despre importanţa conservării fondului silvic existent, extinderea împăduririilor pe terenurile nisipoase, ameninţate de deşertificare şi pe cele slab productive. Astăzi, atât preşedintele ţării, cât şi premierul Florin Cîţu şi mai mulţi miniştri – Barna Tanczos (Mediu), Cseke Attila (Dezvoltare), Nicolae Ciucă (Apărare), Adrian Oros (Agricultură) s-au aflat la Dăbuleni, unde campania naţională de împădurire, finanţată prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, a fost declanşată şi va avea extensie în perioada imediat următoare. Au mai fost prezenţi Cosmin Vasile (preşedintele Consiliului Judeţean Dolj), Mihai Neaţu (vicepreşedintele CJ Dolj), Daniel Drîgnei (directorul Direcţiei Silvice Dolj), prefectul de Dolj, Nicuşor Roşca, consilieri judeţeni şi locali. Statistice atestă că cca 100.000 de ha din Dolj sunt afectate de fenomenul deşertificării, prin tăierile iraţionale de perdele de protecţie şi păduri, după retrocedarea acestora celor consideraţi îndreptăţiţi de lege. A fost o zi perturbată de fenomene meteo (ninsoare şi chiar grindină răzleaţă), dar cu toate acestea, la nivel simbolistic, mesajul preşedintelui a fost unul subînţeles. 

Prezentarea situaţiei de fapt, la Dăbuleni a fost prezentată de directorul Direcţiei Silvice Dolj,  Daniel Drîgnei, care a expus fenomenul degradării contiune a solului, din cauza defrişărilor făcute fără discernământ, timp de foarte mulţi ani.  Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut lămuri suplimentare: “Aş vrea să ştiu, dacă oamenii au fost convinşi să facă împăduriri pe aceste terenuri şi vin cu un angajament: autorităţile locale să vină cu terenurile disponibile pentru împădurire, iar noi vom veni cu fondurile necesare “. Prefectul de Dolj,  Nicuşor Roşca, a răspuns: “La nivel judeţean, ne întâlnim periodic pentru a discuta pentru identificarea de terenuri, iar până în prezent am văzut foarte mulţi proprietari care şi-au dat acordul în acest sens”. Înainte de a începe acţiunea de plantare, oficialităţile au dat scurte declaraţii.

Klaus Iohannis: “Programul dispune de fonduri de 1,5 miliarde de euro”

Primul care a luat cuvântul a fost Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. “În anii trecuţi, aici, la Dăbuleni, s-au salvat aproximativ 3.500 de ha. Acum, venim printr-un proiect ambiţios, de reîmpădurire, prin PNRR. S-a spus că este o misiune aproape imposibilă, dar sunt convins că vom reuşi”, a precizat acesta. Preşedintele ţării,  Klaus Iohannis, a expus mai pe larg proiectul: “În 2020, Administraţia Prezidenţială a patronat programul de împădurire “O pădure cât o ţară”, prin care s-au plantat, la nivel naţional, peste 50 de milioane de puieţi, iar anul acesta vrem să depăşim acest număr. Deşertificarea este o realitate, în fiecare an pierzând, prin deşertificare, cca 1.000 de ha. Ne dorim un mediu curat. Programul dispune de fonduri de 1,5 miliarde de euro, iar reîmpădurirea trebuie să meargă mai departe, ca şi stoparea tăierilor ilegale de masă lemnoasă”. Ultimul care a luat cuvântul a fost premierul  Florin Cîţu: “Suntem la Dăbuleni, într-o zonă supusă grav deşertificării. La acest moment, România are o medie de cca. 29% suprafaţă cu pădure, în timp ce media europeană este undeva la 38%. Vrem să depăşim 40%. Vom aloca toate fondurile necesare”.

Declaraţii ale Preşedintelui României

După scurtele declaraţii, s-a trecut la plantare, pe o vreme care a devenit potrivnică, începând să ningă şi să cadă şi grindină, iar la finalul acţiunii finalul acţiunii preşedintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor presei. Totul s-a axat pe situaţia generată de COVID – 19. iată câteva din răspunsurile preşedintelui: “Trebuie să respectăm măsurile de restricţie impuse, iar acolo unde va fi cazul acestea vor fi suplimentate. De asemenea, trebuie accelerat procesul de vaccinare, dozele de vaccin fiind asigurate. Nu avem în calcul un lockdown”; “În ceea ce priveşte învăţământul, cred că propunerea ministrului Educaţiei, de comasare a vacanţelor de Paşte – cel catolic şi ortodox – este binevenită”; “Îmi doresc ca de Paşte lumea să poată merge la Biserică”; “Nu putem vorbi de o măsluire a datelor în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de COVID – 19, ci doar de o interpretare a metodelor de calcul”.