Luna Francofoniei!

0
1178

Liceul „Voltaire” Craiova, cu sprijinul Asociației Române a Profesorilor Francofoni,  Institutului Francez din București, Campus France Roumanie, Centrului  de Reușită Universitară, Lectoratului Francez din cadrul Universității din Craiova, CREFECO, împreună cu partenerii săi: Complexul Educațional ”Laude-Reut”, București; Colegiul Național ”Petru Rareș”, Suceava; Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, Brașov; Liceul Teoretic ”Jean-Louis Calderon”, Timișoara;  Liceul ”Marie Madelaine Fourcade”, Gardanne şi nu în ultimul rând, Institutul Superior ”Sandro Pertini”, Afragola vor organiza o pleiadă de evnimente sub egida “Luna Francofoniei”.

Perioada de desfășurare a proiectului: 15 februarie-20 martie

În fiecare an, în luna martie, francofonii din întreaga lume celebrează limba franceză și diversitatea culturilor care au adoptat-o.

Francofonia înseamnă 300 milioane de oameni, răspândiți pe cele 5 continente, care împărtășesc o limbă comună, limba franceză. Înseamnă, însă, și un dispozitiv instituțional menit să promoveze limba franceză și să încurajeze cooperarea politică, educativă, economică și culturală între cele 88 de state și guverne membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, ale cărei baze au fost puse în 20 martie 1970.

Pol al promovării diversității lingvistice și culturale în regiunea Olteniei, Liceul „Voltaire” Craiova creează conexiuni la nivel județean, național și internațional, coordonând o serie de evenimente menite să prezinte o francofonie vie, diversă, creativă, angajată și inovatoare. Pentru a sărbători Francofonia, în luna martie vor fi organizate dezbateri, concursuri de sketch-uri, scurt-metraje, creații literare (poezie sau proză), artistice (pictură, afișe), digitale (filme, aplicații multimedia), ateliere de creație/ cărți poștale virtuale, concursuri de cultură generală, un simpozion, dar și o masă rotundă în cadrul căreia Ziua Internațională a Francofoniei va fi celebrată prin prezentarea celor mai bune creații realizate de elevi în etapele derulate anterior. Printre distinșii invitați se vor afla Michel Monsauret, atașat pentru cooperare educativă din partea Ambasadei Franței din România, Emmanuel Samson, director adjunct al Biroului pentru Europa Centrală și Orientală, responsabil CREFECO și Gautier Crept din partea Lectoratului Francez al Universității din Craiova.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR PROPUSE:

  • 03 martie, ora 17, Simpozion InternaționalNoi abordări educaționale prin proiectele Erasmus +” care se va desfășura online, prin platforma Google Meet.
  • Efectuarea unor activități în jurul celor 10 cuvinte ale francofoniei, consacrate, anul acesta, tematicii aerului: (aile, allure, buller, chambre à air, décoller, éolien, foehn, fragrance, insuffler, vaporeux), pe secțiunile :
  1. creație literară-poezie (minimum 100 de cuvinte) sau proză (text de 300 de cuvinte);
  2. creație artisticăpictură, afișe (lucrările pot fi realizate în format A4 sau A3, folosind tempera sau alte tehnici);
  3. creație digitalăafiș, film (cu o durată de aproximativ 3 minute), aplicații multimedia;
  4. realizarea de sketch-uri, scurt-metraje pe tema francofoniei.
  • Realizarea de cărți poștale virtuale destinate corespondenților – Numele acestora vor fi introduse în aplicatia org, prin intermediul căreia vor fi selectați, aleatoriu, destinatarii cărților poștale virtuale realizate de către elevi. Ne propunem ca fiecare elev să aibă, în felul acesta, un corespondent, iar activitatea să constituie temelia unei posibile relații de prietenie care se dorește a fi de lungă durată.
  • Participarea la un concurs de cultură generală cu tema ”La Francophonie nous réunit”, în data de 17 martie 2021, orele 13.00-14.00, prin aplicația
  • Participarea la o masa rotundă pentru prezentarea activităților desfășurate, în data de 18 martie 2021, orele 16.00, cu invitați din școlile partenere și din partea Institutului Francez din București, CREFECO, ARPF, Lectoratului Francez, Centrului de Reușită Universitară, Departamentului de limbi romanice al Universității din Craiova, în cadrul căreia se vor împărtăși și aprecia, totodată, rezultatele muncii elevilor, fiind prezentate cele mai bune lucrări ale acestora.