Întâlnire la Primăria Craiovei : Subiectul, calitatea aerului

1
741

      La sediul Primăriei Craiova, s-au reunit luni, 1 martie 2021, toate instituţiile din municipiu ce au responsabilităţi privind calitatea aerului. Astfel, la întâlnire au participat Lia Olguţa Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova, Aurelia Filip, viceprimarul Craiovei, Nicolăescu Constantin, reprezentantul Garnizoanei Craiova, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gheorghe Călinoiu, Dan Vasile, director CET II, Col. Bogdan Vlăduţoiu – ISU Oltenia, Octavian Mateescu – director Poliţia Locală Craiova, Mihai Butari – director SC Salubritate Craiova şi Verginica Bănuţ – Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj.

Principalul scop al discuției a fost identificarea factorilor care conduc la depășirea valorilor maximale ale indicatorilor de calitate a aerului din stațiile de monitorizare de pe raza municipiului. Astfel, s-a stabilit că principalele surse de poluare din Craiova sunt : arderile ilegale ale deșeurilor din mase plastice pentru recuperarea metalului; încălzirea rezidențială din cartierele de case, unde sunt coșuri de fum situate la înălțime mică. În condiții atmosferice de ceață sau presiune mare, acest factor contribuie în mod decisiv la scăderea calității aerului; traficul aglomerat și emisiile de particule fine ale motoarelor diesel; șantierele deschise, unde nu se respectă măsurile impuse în autorizația de construire, eliberată de Primăria Municipiului Craiova.

Pentru rezolvarea problemelor ce țin strict de municipalitatea craioveană, primarul Lia Olguța Vasilescu și-a asumat înlocuirea întregului parc auto cu autobuze electrice și EURO 6. De asemenea, în perioada următoare vor fi angajați încă 150 de măturători stradali, în cadrul operatorului Salubritate Craiova, iar în timpul nopții vor fi folosite utilaje mecanizate care spală străzile.

Primăria Craiova urmează să achiziționeze peste 3.800 de camere video pentru monitorizarea platformelor de gunoi și a zonelor periferice cunoscute ca locuri unde se aruncă ilegal deșeuri.

La finalul lunii martie, Consiliul Local Craiova va aproba Regulamentul de gospodărire a municipiului Craiova, prin care se va pune în aplicare OG nr. 21/2002, în sensul că se vor face lucrări de igienizare inclusiv pe terenurile proprietate privată prin societatea aflată în subordinea autorității locale, iar cheltuiala va fi imputată proprietarului.

În urma discuțiilor, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj va propune modificări la legislația în vigoare, astfel încât instituțiile abilitate să poată intra și pe terenuri private, unde se ard necontrolat deșeuri, iar încălcările constatate să poată fi sancționate atât contravențional, cât și penal.

De asemenea, Garda de Mediu va interveni alături de Poliția Locală și Poliția Națională, la orice sesizare venită din partea cetățenilor, pentru combaterea și stoparea acestor fenomene. “Noi am respectat toate obligațiile impuse Primăriei Municipiului Craiova, în condițiile în care de un an de zile am rămas fără pârghii. Astfel, am eliberat autorizații de construire cu obligațiile impuse pentru respectarea mediului înconjurător, am achiziționat, în ultimii ani, doar autobuze electrice, nepoluante și am asigurat permanent curățenia pe domeniul public, în condițiile în care strângem, în medie, 20 tone deșeuri / lună de pe terenuri din zona de periferie.

Mai mult, începând din luna aprilie, după adoptarea regulamentului de gospodărire, Salubritatea va igieniza inclusiv terenurile private, urmând ca nota de plată să le fie imputată proprietarilor. În continuare, vom demara o amplă curățenie de primăvară, pentru care vor fi angajați, suplimentar, 150 de muncitori necalificați. Deoarece temperaturile nu mai sunt foarte scăzute noaptea, vom trece și la spălatul mecanizat al străzilor. Din păcate însă, nu mai avem niciun fel de pârghie pentru efectuarea controalelor și sancționarea celor vinovați de poluarea orașului, deoarece Poliția Locală nu mai este, de un an de zile, în subordinea Primăriei. Rămâne ca toate celelalte instituții să-și facă datoria față de cetățenii Craiovei, respectiv Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, Poliția Națională, astfel încât cetățenii certați cu bunul simț să fie și sancționați”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. aiurea rau, taica … sedinte grele … colaborare … toti lucreaza din greu, fac eforturi … da’ urbea e sufocata … am vazut azi un microbuz al ISU … geamuri fumurii … scaune largi … loc suficient aer conditionat … uniforme cu fireturi … halate albe, calcate … sa te tot duci cu asa ceva sa faci nimic altceva decat sa incasezi leafa …

Comments are closed.