FC Botoşani – “U” Craiova – debut complicat pentru Ouzounidis

0
518

FC Botoşani – Universitatea Craiova, Stadion: „Municipal”, ora 20.30

FC Botoşani: Hankic – Braun, Chindriş, Şeroni, Ţigănaşu – Papa, Rodriguez, Ongenda – Keyta, Caia, Al Mawas. Antrenor: Marius Croitoru. Rezerve: Pap – Patache, Holzmann, Plămadă, Florescu, Fili, M. Roman, Târcoveanu, Ashkovski.

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Vlădoiu, Bălaşa, M. Constantin, Bancu – Mateiu, Bic – Ivan, Cicâldău, Baiaram – Mamut. Antrenor: Marinos Ouzounidis. Rezerve: L. Popescu – Vătăjelu, Papp, V. Constantin, Căpăţână, Screciu, Bărbuţ, Câmpanu, Tudorie.

Arbitru: Marcel Bârsan.

Craiova are ocazia de a accede în sferturile Cupei, pe terenul unde a obţinut calificarea în finala competiţiei, acum 3 ani. Cheia meciului de azi este terenul de joc, unul dificil, incomod pentru ambele echipe. Botoşaniul este una dintre formaţiile din Liga I cu stil pozitiv de joc, fără talie, dar care s-a adaptat excelent la condiţiile grele de joc în meciul cu CFR Cluj, răpunând campioana. Craiova are antrenor nou, aflat în acomodare, dar are şi două zile în plus de odihnă faţă de moldoveni.

Ouzounidis, la debut

Marinos Ouzounidis, al treilea antrenor străin al Ştiinţei în „era Rotaru”. În primul rând, finanţatorul şi-a respectat promisiunea, în sensul că a surprins prin aducerea grecului, dar şi că a adus un antrenor cu trofee, chiar dacă în cazul lui Ouzounidis ne referim la singular, câştigând numai titlul cu APOEL Nicosia, în Cipru. Dacă Sorin Cârţu se distra cu Olympiakos Pireu ca jucător şi antrena Veria, a venit rândul elenilor să ne înveţe fotbal. Momentul nu pare unul potrivit, întrucât meciurile se succes des, pentru orice antrenor fiind dificil „să-şi impună ideile tactice”, aşa cum gloata de preparatori pare inutilă când joci o dată la trei zile. Handicapul este evident: necunoaşterea echipei, a limbii, a campionatului. Nu ai timp practic decâ de un antrenament între meciuri, altfel numai recuperare şi drumuri. CV-ul pare al unuia dintre cei mai versaţi antrenori ajunşi în România, recomandările, majoritatea subiective, îi susţin cauza cu vâf şi îndesat, sunt mai degrabă elogii. Ouzounidis are şi o carieră remarcabilă ca jucător. Fost internaţional grec, chiar căpitan al Ethniki, în perioada premergătoare performanţei maxime a elenilor la nivel de naţională, titlul continental cucerit în Portugalia, Ouzounidis are şi experienţa Champions League, atât ca jucător, cât şi ca antrenor. Deşi nu a cules vreun punct cu AEK Atena în grupa cu Bayern, Benfica şi Ajax, n-am fi noi, ăştia eliminaţi de Lokomotiv Tbilisi, cei mai potriviţi să-i găsim nod în papură.

La prima apariţie, antrenorul a părut sobru, dar comunicativ, direct, deloc emfatic, carismatic, dar nu fals. A părut că ştie unde a venit şi că are ceva de arătat, nu numai prin aşternerea portofolului. Craiova nu e un tărâm al serenităţii, dar nici grecul nu a părut că ar căuta aşa ceva. Când joci şi antrenezi la PAO, AEK sau APOEL, majusculele se simt şi în atmosfera şi presiunea care învăluie aceste echipe, din toate punctele de vedere.

Craiova are condiţii, are un lot decent, de podium, dar nu de titlu, depinde de antrenor să o poată face şi campioană. Sau măcar să-i confere mentalitate de campioană. Poţi rata titlul printr-o conjunctură, nimeni nu-ţi oferă garanţii în acest sens, dar să nu etalezi un joc de calitate, să nu te lupţi exemplar şi să nu baţi nişte gruzini de mâna a patra este inacceptabil la Craiova. Până la urmă, un antrenor bun ridică echipa peste condiţia ei, dincolo de nivelul individual al jucătorilor.  Grecul şi-a asumat obiectivul în contextul lotului şi va plăti în consecinţă, când se va trage linie, dar şi Rotaru trebuie să înţeleagă că mai multe mandate eşuate, cu atât mai mult dacă se va adăuga şi cel al lui Ouzounidis, vor da de înţeles că problema e în altă parte, nu pe banca tehnică.  Începutul nu e deloc lin pentru elen. Dacă pierde la debut, iese din cursa pentru un trofeu. Nu i se poate imputa neapărat, dar nici nu va fi menajat. În astfel de situaţii jucătorii, printr-un supliment de dăruire, de implicare, trebuie să mascheze perioada de adaptare a noului antrenor.