Ce vor craiovenii de la buget – Loje la teatru şi copertine, autobuze Mercedes şi cimitire

0
394

Bugetul Craiovei pentru 2012 va fi votat, în această săptămână, de consilierii municipali. Primarul Antonie Solomon a dorit să îi consulte şi pe craioveni în această privinţă şi i-a invitat, sâmbătă, la o dezbatere la Primăria Craiova. După vreo trei ore de discuţii cu cei câţiva pensionari care au luat cuvântul, autorităţile s-au văzut copleşite de propuneri care de care mai trăsnite.

Craioveanul Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei „Mihai Viteazul” din Craiova, i-a cerut primarului un alt sediu pentru club, plângându-se că actualul este inadecvat. Tot pentru pensionari, acesta a mai solicitat mai multe abonamente gratuite – peste cele 21.000 de abonamente care sunt prevăzute în acest an, o cantină socială, azile de noapte şi magazine economat. Preşedintele clubului pensionarilor i-a mai smuls primarului şi promisiunea ca municipalitatea să organizeze un eveniment special, pe 8 martie, la care să participe doar cei care au împlinit peste 70 de ani.

“Dintre toate propunerile, o reţin pe aceasta cu azilele de noapte, e cea mai bună minge la fileu. Cred ca este de preferat să faci un azil de noapte în care să ţii o persoană cu probleme, timp de cinci-şase luni, până ce îşi găseşte un serviciu. E mai bine aşa decât să îi dai o cameră şi să nu mai ştii nimic de el. Cantină socială am mai avut odată, la CM 1, dar am avut numai greutăţi. Erau oameni de etnie romă, cu un comportament ciudat: veneau, gustau şi spuneau că aia e mâncare? Şi era o mâncare bună, am mâncat şi eu acolo… Şi atunci am hotărât să le dăm mai bine banii să-şi cumpere ce vor”.

Solomon a explicat şi de ce nu ar merge magazinele de tip economat la Craiova: „Legea ne spune că trebuie să ne aprovizionăm strict prin Consiliul Judeţean, care ar trebui să-şi înfiinţeze un en-gross. Şi nu cred că poţi să te aprovizionezi atât de ieftin de acolo, ca să poţi să dai şi mai ieftin la vânzare”, a spus edilul.

Să curăţim statuile, să reabilităm fântânile

Pensionarul Teodor Roşu a venit cu o listă întreagă de propuneri, pentru toate domeniile. El a cerut să dispară apa meteorică şi cea epurată din facturi, motivând că şi aşa a fost şi o să fie un an secetos, iar în privinţa epurării, el nu poluează apa decât cu săpun. „Propun să fie plătite aceste sume de Ministerul Mediului. Şi o să mergem şi la ANRSC să le spunem”. Craioveanul Roşu a mai cerut mai multe modernizări, ca, de pildă, la Teatrul Liric, unde „balconul de la etajul unu să îl facem lojă, iar balconul de acolo să îl mutăm la etajul doi”. Pensionarul i-a propus primarului să facă bănci şi alei în Grădina Botanică, să cureţe statuia lui Ion Oblemenco de la stadion şi să-i dea lui „un miliard pentru două-trei pompe la fântâna din Grădina „Mihai Bravu”. Stau eu lângă muncitori şi într-o lună e gata”, s-a oferit cetăţeanul. „Fântâna aceea e cea mai urâtă din Craiova, cu excepţia bazinului. Dacă aş putea să o dau jos, fiindcă nu îmi place deloc. De fapt, cred că e cea mai mare urâţenie care se putea întâmpla în Craiova”, a spus edilul-şef. Pensionarul Teodor Roşu a venit şi cu propunerea ca municipalitatea să nu mai dea abonamente gratuite celor de vârsta lui. „RAT Craiova e sângele care curge prin arterele acestui oraş. Să desfiinţăm cuvântul “gratuităţi”, pentru că nu trebuie să uităm că mersul pe jos face omul mai sănătos”. Roşu i-a amintit, totuşi, primarului, că a promis 20 de autobuze Mercedes, dintre care unul să circule şi pe strada “Brestei”, pe care locuieşte acesta.

Să se oprească investiţiile pe strada “Maria Tănase”

Craioveanca Ştefania Stegaru, şi ea pensionară, i-a cerut primarului să nu mai extindă cimitirul Ungureni, ci să mărească mai bine spaţiul pentru „un leu sau un tigru”. „Dumneavoastră nu vreţi, dar eu vreau de data aceasta”, a spus Solomon, explicându-le cetăţenilor că s-au obţinut două din cele trei  avize necesare înainte de a se trece la extinderea cimitirului. „Extinderea acestui cimitir a fost ideea mea şi a lui Lucian Moşoiu, care răspunde de cimitire, nici domnul arhitect nu a ştiut… Acum ce să spun… că am şi eu un loc de veci acolo, pentru că niciodată nu ştii ce se întâmplă cu tine”, a mărturisit Solomon.

Un alt pensionar, Gheorghe Mitoaica, a cerut întâi să se facă tăcere: „Când vorbeam eu se făcea linişte ca în biserică, pentru că nu vorbeam prost”, a certat audienţa, cam distrată, după care a solicitat copertine şi bănci pentru staţiile de autobuze. „Din 2007 le cer, dar tot nu s-au făcut. O să urmăresc să văd dacă le faceţi în acest an”, a spus acesta. Craioveanul Aurel Rogobete a cerut ca, din contră, pe strada pe care el locuieşte, „Maria Tănase”, să nu se mai investească nici un leu în parcări sau „mărirea volumetrică a străzii”, pentru că şi aşa traficul e prea mare şi distruge imobilele, „s-au desprins balcoanele, crapă faţadele”.

Primăria – cu fir pentru dezgheţ, grădiniţa – fără toaletă

În urma dezbaterilor de sâmbătă s-a ajuns la concluzia că municipalitatea a acordat o sumă prea mare de bani pentru a-şi procura un fir anti-îngheţ pentru noul acoperiş de la clădirea Primăriei, însă nu se găsesc fonduri pentru realizarea unui grup sanitar la o grădiniţă. Problema a ieşit la iveală după ce directorul Şcolii nr. 19 din cartierul “Lascăr Catargiu”, la care este arondată şi o grădiniţă, a cerut primarului să aloce o sumă mai mare pentru ca micuţii să nu mai meargă la toaleta din curte. „Am văzut că sunt prevăzuţi bani pentru extinderi la alte şcoli. Vreau să vă spun că grădiniţa noastră nu are un grup sanitar în incintă. Ne-aţi prins în buget cu 100.000 de lei, dar noi aveam o fundamentare de 1 milion de lei. Nu este de ajuns”, a explicat directorul Maria Jifcu. „Să vedem ce putem face”, i-a dat răspunsul Solomon. Propunerea a fost susţinută ulterior şi de viceprimarul Marinică Dincă, acesta fiind, de altfel, singurul reprezentant al CLM Craiova care a luat cuvântul în cadrul dezbaterilor. În sală însă s-au aflat mai mulţi consilieri, din partea tuturor partidelor, care au preferat să îşi ia notiţe. Şi de această  dată au fost prezenţi la discuţii reprezentanţii Asociaţiei “Pro Democraţia”, care nu au mai amendat propunerile de buget, felicitându-l, în schimb, pe primarul Antonie Solomon, pentru că a supus bugetul unei dezbateri publice, deşi legea nu îl obliga la acest lucru.