Peste 1.300 de elevi din Dolj aşteaptă sumele pentru “Bani de liceu”

0
690

În județul Dolj, 1.367 de elevi de liceu, care provin din familii, în care venitul pe fiecare membru este de maximum 500 de lei lunar, vor primi sprijin financiar, conform programului „Bani de liceu”. În zilele următoare, vor veni şi sumele, cele care nu au fost achitate până acum.
Conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, la nivelul întregii ţări sunt înscriși la liceu 629.755 de elevi, iar dintre aceștia 28.587 au aplicat pentru programul “Bani de liceu”, program prin care statul acordă pe toată durata studiilor 250 de lei în fiecare lună. Condiția pentru primirea banilor este ca plafonul maxim de venit pe membru de familie al aplicantului să fie de 500 de lei în ultimele trei luni înaintea depunerii cererii. Listele cu beneficiarii acestui program au fost publicate de Ministerul Educației, în urmă cu câteva zile. La nivel național, cei mai mulți elevi cu venituri mici și care au solicitat o astfel de bursă sunt la Suceava unde s-au depus și au fost acceptate 3.395 de cereri. Județul Dolj este pe locul al patrulea la nivel național, după numărul de liceeni care provin din familii cu venituri mici, fiind 1.367 de elevi în această situație.
Elevi de peste tot
Elevii din Dolj aflaţi în această situaţie sunt înscrişi în majoritatea instituţiilor de învăţământ preuniversitar din teritoriu, indiferent de mediile din care provin – urban sau rural. Sunt cazuri inclusiv la unităţile de elită – Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”. Mulţi dintre beneficiari sunt de la Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu”, precum şi de la liceele din Dăbuleni, Segarcea şi Băileşti. Situaţia nu este ieşită din comun, având în vedere că vin din zone în care situaţia locurilor de muncă este foarte scăzută, enumerând localităţi ca Bârca, Argetoaia, Sadova, Calafat, etc. Faţă de anul trecut, numărul cererilor pe Dolj, pentru bursa socială ”Bani de liceu” a scăzut. Raportul de la Ministerul Educației și Cercetării arată că în anul şcolar 2019-2020 în Dolj au fost 1.622 de solicitări pentru această bursă socială ”Bani de liceu”.
Banii vor veni
Alocaţia lunară de 250 de lei nu a fost încasătă de nici un elev din Dolj, până acum, dar sunt semnale că banii vor veni la începutul săptămânii viitoare. La „Gherghe Chiţu” sunt 75 de beneficiari care îşi aşteaptă banii, iar conform reprezentanţilor instituţiei şcolare, cei mai mulţi îi vor primi pe carduri deschise de părinţi, ceilalţi trebuind să vină la casierie pentru a –şi ridica bursa, aceştia fiind informaţi în timp util. La rândul său, prof. Claudiu Gavrilă, managerul Liceului Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea, a precizat: „Avem 34 de beneficiari, cu tiţii având carduri deschise părinţi. Aşteptăm ca , de luni încolo, săptămâna viitoare, să vină banii”. Prof. Monica Leontina Sună, inspector – general al învăţământului doljean, a menţionat: „Prin adoptarea Hotărârii de Guvern nr.712/2018, fiecare beneficiar va primi, lunar, pe toată durata cursurilor, în situaţia respectării tuturor condiţiilor legale prevăzute, suma de 250 de lei. În Dolj, avem 1.367 de beneficiari ai Programului Naţional de Protecţie Socială „Bani de liceu”, iar banii vor fi viraţi foarte curând”.