România va beneficia de 1,329 miliarde de euro, fonduri europene, în anul 2021 pentru a face faţă efectelor pandemiei de Covid. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susţine că această finanţare este extrem de importantă pentru ţara noastră pentru că vorbim despre o finanţare europeană 100%, pentru care nu este necesară cofinanţarea din partea noastră.
Miercuri, 18 noiembrie, Parlamentul European şi Consiliul au încheiat negocierile privind acordarea de asistență pentru stimularea pierderilor economice, ca răspuns la pandemia COVID-19 și consecințele sale sociale. De asemenea se are în vederea și pregătirea unei redresări ecologice, digitale și rezistente a economiei Uniunii Europene. REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe), adică Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei, este o inițiativă care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de remediere a consecințelor crizei prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Ea va contribui la o redresare ecologică, digitală și robustă a economiei.
47 miliarde de euro ca fonduri suplimentare care, în perioada 2014 – 2020
Pachetul REACT-EU include peste 47 miliarde EUR ca fonduri suplimentare care, în perioada 2014 – 2020, vor fi la dispoziția Fondului european de dezvoltare regională și a Fondului social european, precum și la dispoziția Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Aceste fonduri suplimentare vor fi puse la dispoziție în perioada 2021 – 2022 din Next Generation EU și deja în 2020 printr-o revizuire țintită a cadrului financiar actual.
“În 2022 vom primi fonduri suplimentare”
Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a salutat acordul politic la care a ajuns Consiliu Uniunii Europene și Parlamentul European, privid programul React-EU, un program financiar de urgență dedicat consolidării coeziunii și redresării economice, a primit undă verde. “În 2022 vom primi fonduri suplimentare, în același instrument financiar de urgență. În urma acordului politic de ieri, dintre Consiliul European și Parlamentul European, programul REACTEU, un program financiar de urgență dedicat consolidării coeziunii și redresării economice, a primit undă verde. Regiunile europene cele mai puternic afectate de pandemia Covid vor primi în anii 2021-2022, finanțare europeană în valoare de 47,5 miliarde euro. Aceste fonduri pot fi folosite de țara noastră pentru a investi în servicii de sănătate, locuri de muncă și sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, urmărind și obiectivele de mediu și digitalizare”, a scris deputatul european pe pagina sa de facebook.