În prezența premierului Ludovic Orban și al ministrului Apărării : A fost recepționat transportorul blindat pentru trupe TBT 8×8 PIRANHA V

0
712

        Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, împreună cu primul ministru al României, Ludovic Orban, au efectuat recent, o vizită de lucru la mai multe obiective militare din garnizoana Craiova.  Oficialii s-au deplasat la începutul zilei la Colegiul Militar Național (CMN) „Tudor Vladimirescu”, urmat fiind de comandamentul Brigăzii Multinaționale de Sud-Est (MN-BDESE), unde au avut loc întâlniri cu militarii cărora li s-au prezentat lucrările de infrastructură aflate în curs de desfășurare. Programul a continuat cu vizitarea Batalionului 26 Infanterie (B. 26 I.) „Neagoe Basarab” şi a facilităţilor acestuia, unde au fost analizate lucrările de infrastructură și zona de lucru dedicată noilor transportoare Piranha V.

La Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova, unul din proiectele de suflet ale ministrului Apărări, se construiește, practic, o infrastructură nouă: săli de clasă, laboratoare, cabinete școlare, bibliotecă, săli de lectură, 480 de locuri de cazare în camere duble, săli de mese și bucătării, infirmerie cu cabinete medicale și săli de tratament, o sală de sport și o aulă cu o capacitate de 600 de locuri.   “Este o chestiune foarte importantă pentru noi şi nu doar din perspectiva a ceea ce înseamnă dezvoltarea învăţământului preuniversitar militar, ci din perspectiva unui element de legătură şi tradiţie pentru ceea ce a însemnat  înfiinţarea, în 1981, a primei unităţi de învăţământ militare. A avut aşadar, istorie, dar, din păcate, nu a avut continuitate. Am reuşit să înfiinţăm acest Colegiu care se află în proces de transformare şi consolidare, infrastructura se modernizează şi în maxim un de zile se vor finaliza toate lucrările, cel puţin aşa s-au angajat constructorii, astăzi. Șantierul avansează cu pași repezi, pentru că ne dorim ca anul viitor, când sărbătorim 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, elevii să o facă din casă nouă”, a explicat Nicolae Ciucă.

O investiție de 250 milioane de lei

În paralel cu șantierul liceului, la Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est și la Batalionul 26 Infanterie sunt lucrări de reabilitare și modernizare a cazărmilor. Se repară clădiri mai vechi, se construiesc altele noi, se refac împrejmuirile și sunt în execuție multe alte lucrări absolut necesare lucrului în mediul multinațional de la comandamentul brigăzii. “Investim în unitățile militare din Craiova, pentru lucrări de construcții și modernizare, peste 250 de milioane de lei. Toți acești bani au creat sau menținut, în construcții, câteva sute de locuri de muncă, pentru câțiva ani. Indirect, de aceste investiții în Craiova beneficiază și alți întreprinzători locali care furnizează bunuri și servicii pentru constructori. Nu ne vom opri numai la sectorul construcțiilor”, a mai spus ministru Apărării, vineri, la Craiova.

S-a realizat recepția transportorul blindat pentru trupe TBT 8×8 PIRANHA V

În ceea privește vizita la Batalionul 26 Infanterie, ministrul Ciucă a spus că aici a fost o activitate planificată din momentul în care au fost recepţionate maşinile de luptă pentru Infanterie – Piranha V. Transportorul blindat pentru trupe TBT 8×8 PIRANHA V este un autovehicul de luptă și de transport pe roți, destinat Forțelor Terestre, care asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. Șeful Statului Major al Apărării, generalul–locotenent Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul–maior Iulian Berdilă, au participat, în zilele de 3 și 4 noiembrie, la activitățile de verificare funcțională a sistemelor de armament și a turelei telecomandate ale transportoarelor blindate pentru trupe TBT 8×8 PIRANHA V, efectuate în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din zona Cincu. Referindu-se la programul de înzestrare cu transportoarele Piranha V, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a declarat, în cadrul conferinței de presă susținută joi, 5 noiembrie: „trebuie subliniat faptul că aceste vehicule blindate au plecat de pe poarta Uzinei Mecanice București. Odată cu finalizarea procesului de recepție urmează să se alimenteze acreditivul pentru cel de-al doilea lot. Acesta din urmă, în integralitatea lui, va fi preluat de către Uzina Mecanică București și industria românească va beneficia de tot ceea ce înseamnă transferul de tehnologie și cunoaștere pentru producerea acestui vehicul de luptă”. După testarea operațională, primul lot de transportoare – alcătuit din 36 din totalul de 227 de astfel de vehicule – va intra în dotarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

Contract de 275 de milioane de lei pe patru ani cu Avioane Craiova

Ministerul Apărării Naționale a mai  semnat totodată un contract de 275 de milioane de lei pe patru ani cu Avioane Craiova pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 Standard și se intenționează să se mai semneze unul pentru revitalizarea celor 10 avioane IAR-99 ȘOIM. “Vom da, astfel, o gură de aer proaspăt județului Dolj și industriei aeronautice românești”, a mai spus generalul Ciucă. La rândul său, premierul Ludovic Orban, prezent de asemenea la Craiova, a vorbit despre contractul cu Fabrica de Avionae. “Ce ne interesează la Fabrica de Avioane Craiova este să se deruleze în bune condiții proiectul prin care se modernizează aeronava IAR Șoim, astfel încât să poată fi utilizat ulterior ca un avioane de  antrenament pentru piloții care vor pilot ape F16. Acesta este proiectul derulat și pe care dorim să îl finalizăm în bune conditii, pentru ca el, practic, asigură locuri de muncă, asigură deplina ocupare a Fabricii de Avioane Craiova și avem încredere că managementul și echipa de la Avioane Craiova va avea capacitatea să deruleze acest contract”, a spus premierul Orban, vineri, la Craiova.

În 2021 se va decide cine va fi producatorul dronelor militare

Despre posibilitatea realizării de drone militare la Craiova, ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, a spus că în 2021 se va decide cine va fi producatorul acestor drone. ”Vizita în sine nu a însemnat și un angajament cu o companie anume pentru achiziția și  realizarea a acestor drone militare în România. Programul ”Drone pentru Armata României este deschis oricărui producator, este un program care se va derula prin Direcția Generală pentru Armament al Ministerului Apărării Nationale și, anul viitor, în funcție de ceea ce va rezulta din analiza executată la Direcția pentru Armament,  se va stabili procedura și în urma acestei procedurii se va decide cine va fi producătorul de drone militare”, a explicat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

“Investim în Apărare”

La rândul său, premierul României, Ludovic Orban, căruia militarii i-au prezentat în detaliu capabilităţile transportatorului blindat Piranha V, a precizat că speră să revină în 2021 la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, când se împlinesc 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi când se va tăia panglica la această unitate de învăţământ militară. “Îi mulțumesc domnului ministru Ionel Ciucă că m-a invitat să particip la recepția noilor transportoare Piranha V și, de asemenea, mă bucur că am participat la urmărirea proiectului de modernizare a Colegiului Militar ‘Tudor Vladimirescu’. Investim în Apărare. România trebuie să se asigure că are capacitatea de a se apăra și asigura protecția cetățenilor săi. Armata are un plan de înzestrare extrem de ambițios, un plan de înzestrare care urmărește înzestrarea de capabilități moderne, de ultimă oră, care să poată face față tuturor provocărilor. Investim în aparare, dar, în același timp, încercăm să folosim programul de achiziții militare ca o pârghie de dezvoltare a industriei de apărare din România.  Turela  folosită la Piranha V este produsă în România, aproape 70% , la Bacău și Măgurele. De asemenea, o parte din Piranha V se realizează la Mecanica București. Cu fiecare contract de achiziție militară încercăm să dezvoltăm capacități de producție, să dezvoltăm capacități de dezvoltare – inovare, astfel încât, odată cu acest program de înzestrare al armatei să putem să dezvoltăm economia”, a declarat premierul Ludovic Orban.