Dați-i vitamine, multe vitamine!

0
1010

OCTAVIAN ŞTIREANU

O știre banală venea zilele trecute dinspre Marea Britanie: specialiştii au cerut autorităților să impună suplimentarea alimentelor de bază cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Deși medicii britanici au recomandat, încă de la începutul epidemiei, suplimentele cu vitamina D, totuşi, oamenii nu s-au conformat, cazurile de Covid-19 au crescut accelerat, astfel încât, acum, autoritățile sunt solicitate să impună adăugarea de vitamină D cel puțin în pâine şi lapte.

Metoda este utilizată în numeroase țări deoarece, în lipsa vitaminei D, organismul este mult mai predispus la infecţii. Într-o explicație populară, vitamina D este cea care întărește membrana celulei, adică mărește rezistența acestei „anvelope” în fața agresiunii virușilor, microbilor ori bacteriilor, păstrând celula sănătoasă și realizând astfel faimoasa imunitate în căutarea căreia ne aflăm toți.

Lăsam această știre spre uz personal dacă Președintele nu s-ar fi dat din nou în stambă, marți seara, la tembelizor.

Un jurnalist i-a cerut Președintelui o explicație proprie pentru numărul mare de decese, după ce premierul Orban explicase și el situația, dând vina exclusiv pe cetățeni. Președintele n-a ratat momentul de a reveni la castravete, spunând că „explicațiile se găsesc în trecutul nostru mai recent, adică din ultimii 30 de ani, din care 20 şi ceva România a fost condusă de PSD, care a avut o politică în domeniul sanitar proastă, foarte proastă”. Fără să clipească, omul cu masca mereu asortată cu cravata – sau invers – a lansat astfel încă o mare diversiune, bună de ronțăit în campanie. În realitate, conform calculelor care cad cât de cât de acord cu calendarul, distribuția puterii în cei 31 de ani trecuți de la Revoluție este următoarea: PSD (sub diferite denumiri – FSN, FDSN sau PDSR) a fost prezent la guvernare 15 ani și 7 luni, PNL 13 ani și 6 luni, PDL (prin FSN, PD, PDL) 14 ani, UDMR 10 ani și 5 luni. Reiau aceste cifre din respect pentru adevăr, nicidecum pentru că i-ar folosi la ceva Președintelui.

Paranoidul este o boală mai complicată decât covidul. Nu prea e permisivă la logică, dar dă drumul pe gură la tot felul de tiribombe. „Am spus încă de la începutul primului meu mandat că trebuie să punem un accent mult mai mare pe prevenție, pe educație, pe programe naționale care conduc în timp, nu de azi pe mâine, la o stare de sănătate a populației îmbunătățită. Deocamdată nu am ajuns acolo unde ne dorim și unde îmi doresc”, a completat Președintele.

Dacă tot s-a scăpat despre ce „programe naționale de prevenție” vroia să lanseze el acum 6 ani și n-a reușit nu se știe de ce, este momentul să legăm puțin lucrurile; între arestarea lui Dragnea și vitamna D, de pildă. Faptele sunt următoarele:

* 3.02. 2019: Liviu Dragnea, pe vremea aceea președintele PSD, declara jurnaliștilor la finalul unei ședințe a conducerii partidului că a cerut reducerea bugetelor pentru serviciile secrete, iar banii astfel obținuți să fie redistribuiți la Sănătate pentru realizare unor „programe gratuite pentru vitamina D pentru copii” sau pentru diabet. Acoperiții au simțit pericolul încă de atunci, astfel că unul cu praf de stele pe umăr l-a și întrebat dacă nu e nevoie și de avizul CSAT pentru a modifica bugetele serviciilor. La care Dragnea a răspuns iritat: „Să înțeleg că îmi trebuie avizul lui Iohannis și pentru viață?!…”. Apoi a adăugat: „Parlamentul nu cere aviz de la nimeni”. Undeva, la pădure, s-au notat aceste cuvinte…

* 5.02.2019: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara într-o conferință de presă că, după adoptarea bugetului pe anul 2019, va fi implementat un program național care să asigure gratuit vitamina D nu doar copiilor, ci și persoanelor cu deficit, precum și dotarea unităților medicale cu aparate pentru detectarea lipsei vitaminei D din organism. „Există posibilitatea ca aproape 65% din populația României să aibă nivel inadecvat de vitamina D. Fie deficit, fie insuficiență. (…) Programul acesta național va finanța atât investigația, cât si medicația necesară”, spunea dr. Pintea, precizând că insuficiența vitaminei D poate da la copii rahitism, iar la adulți osteoporoza, dar și anumite forme de cancer de prostată, colon și boli autoimune.

* 14.02.2019: Se votează în Parlament legea bugetului pe anul respectiv. Liviu Dragnea propune două amendamente de suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății cu 525.000.000 lei pentru derularea programelor naționale de sănătate Vitamina D, Teste markeri tumorali și Diabet juvenil. Sumele urma să fie luate din alocările prevăzute pentru SRI (150.000.000 lei), SPP (50.000.000 lei) și Ministerului de Finanțe (325.000.000 lei). Amendamentele au fost votate de majoritatea „toxică” a pesediștilor, care, de nemernici ce erau, au vrut să ia bani de la securiști și să-i dea pentru sănătatea oamenilor.

Pentru a vedea cum se scrie istoria și ce-nseamnă leprele cu galoane, reiau aici doar luările de poziție pe care le-au avut la dezbaterea amendamentelor respective două personaje ilustre ale huliganismului politic parlamentar: „Asistăm astăzi la o măgărie fără margini … la un joc populist şi ieftin. Dacă s-ar fi interesat domnul Dragnea, ar fi aflat că în România, dacă te duci la medicul de familie, vitamina D e gratuită, însă ceea ce este foarte grav este că continuă războiul”, spunea deputatul PNL Florin Roman, care n-a omis să spună și că, potrivit reprezentanţilor SRI, bugetul alocat Serviciului nu mai garantează siguranţa naţională a României. Iar Paul Popescu, un personaj rudimentar, habarnist, șomer rătăcit prin Norvegia și aterizat în Parlamentul României nu se știe cum, s-a băgat și el în vorbă: „Atunci când alocaţi nişte sume bugetare pentru programe gen ‘Vitamina D’, aţi ajuns în punctul în care nu mai ţineţi cont nici de ceea ce numiţi voi socialism…Lipsa vitaminei D provoacă anumite carenţe, una dintre ele este transpiraţia.(…) Probabil este specific domnului Dragnea”, mai spunea Popescu, cu celebra sa impertinență.

* 27.02.2019: Liviu Dragnea a fost arestat luni după amiază, imediat după alegerile europarlamentare, la care PSD a obținut cu 1 mandat mai puțin decât PNL. Sentința definitivă a fost pronunțată după ce, la ora 12, „președintele” dăduse de la Cotroceni o declarație-semnal către completul de judecată: „Electoratul PSD a înțeles că agenda anti-justiție a liderilor PSD este greșită… Nimeni nu este și nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege…Nimeni, dar nimeni nu poate folosi guvernarea în România în interes propriu. De astăzi, dragii mei, începe schimbarea în bine în România!”.

* 29. 02.2020: fosta ministră a Sănătății, Sorina Pintea, a fost arestată în urma unui denunț făcut la momentul potrivit.

De programele pentru sănătate preconizate de PSD – inclusiv pentru vitamina D, cerută de britanici în pâine și lapte! – s-a ales praful. În schimb, la primele rectificări bugetare făcute în acest an (aprilie și august), Serviciile secrete au primit în plus 206.238 milioane lei.

Din cele de mai sus, rezultă destul de limpede cine a vrut și cine n-a vrut să inițieze „programe naționale de prevenție” în domeniul sănătății publice. Și mai rezultă cât de lungă e mâna securității. Și de unde i se trage – între altele – lui Liviu Dragnea starea de descompunere fizică și morală în care este menținut în pușcăria politică a unui stat european. Comentariile sunt de prisos.

De aceea, să revenim mai bine la știrea inițială: specialiştii britanici au cerut autorităților să impună suplimentarea alimentelor de bază cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Paranoidul este, însă, o boală mai gravă decât coronavidul.

Dați-i vitamine, multe vitamine!…