În condițiile în care peste 20% dintre unitățile școlare din România și-au modificat scenariul în care au început noul an școlar, 28% dintre copii și 43% dintre cadrele didactice nu dețin deloc sau nu dețin toate resursele materialenecesare învățământului online.
Organizația Salvați Copiii România, alături de Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, avertizează asupra consecințelor dramatice și pe termen lung ale îngrădirii accesului la educație pentru copiii vulnerabili.
Datele provizorii extrase din statisticile Institutului Național de Statistică arată că, la începutul acestui an calendaristic, peste 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală. Deficitul pentru educația online este cu 10% mai ridicat în mediul rural decât în mediul urban și cu peste 10% mai mare în cazul învățământului primar și preșcolar decât în al celui liceal, arată datele anchetei sociologice realizate de Salvați Copiii.
Mai mult de jumătate dintre părinți spun că achiziția măștilor de protecție și a dezinfectanților cade în sarcina lor. Pentru majoritatea cadrelor didactice, măștile și dezinfectanții sunt asigurate de administrația școlii/ localității. Totuși, 26% dintre profesori sunt în situația de a achiziționa materialele pe cont propriu. Ponderea contribuției individuale (sau a familiilor) este mai ridicată în mediul urban (42%) decât în cel rural (34%) și mai ridicată în cazul liceelor (46%) decât în cel al învățământului preșcolar (24%).
Ancheta a fost realizată în perioada 2-14 octombrie a.c., la nivel național, pe baza unui chestionar aplicat părinților, elevilor și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar.