Duminica Iubirii vrăjmaşilor

0
555

Creştinii ortodocşi  prăznuiesc astăzi, 4 octombrie, Duminica iubirii vrăjmaşilor şi pe Sfântul Mucenic Ierotei. Un moment de răgaz sufletesc în care, cu mic cu mare creştinii au fost chemaţi nu doar să se înţeleagă bine în familie, în neam şi cu apropiaţii, ci şi cu acela pe care nu îl consideră prea apropiat lui: vrăjmaş, duşman, inamic, oponent sau cum doreşte fiecare să-l numească pe cel pe care nu-l prea are la inimă.

Îndemnul la toleranţă, dragoste, îngăduinţă şi tot ce înseamnă bunătate a fost dat în toate cele nouă biserici-monument de artă din centrul Craiovei: Catedrala Metropolitană-Sfântul Dumitru, Biserica Madona Dudu, Sfântul Ilie, Mântuleasa, Sfântul Spiridon, Hagi Enuş, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Sfânta Treime şi Obedeanu, precum şi în zecile lăcaşuri de cult nou construite sau renovate în ultimii ani, în Bănie. De altfel, în Biblie găsim acest îndemn: “Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci voi iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Deci fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv!” (Luca 6, 31-36).(crestinortodox.ro). Sfântul Mucenic Ierotei, prăznuit tot ieri, 4 octombrie a primit credinţa în Hristos de la Sfântul Apostol Pavel, care l-a botezat şi l-a aşezat episcop în Atena. A fost însoţitorul Sfântului Dionisie Areopagitul. Sfantul Ierotei a fost primul episcop al Atenei. A participat la prohodirea Maicii Domnului, unde a început cântările.

Două mari sărbători la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru:

Sfinţii Serghie şi Vah si Sfântul Dumitru

Tot în această săptămână, pe 6 octombrie, în calendarul creştin ortodox, îi găsim menţionaţi spre pomenire, pe Sfântul Apostol Toma şi pe Sfânta Muceniţă Erotiida. Sfântul Apostol Toma a fost unul din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos. Acesta s-a născut în Pansada, un oraș galileean și a fost pescar. Auzind vestea cea bună a lui Iisus Hristos, el a lăsat totul în urma sa și l-a urmat pe Mântuitorul. Istoria religioasă ne amintește că Sfântul Apostol Toma a înființat bisericile creștine din Palestina, Mesopotamia, Parția, Etiopia și India, unde, pentru credința sa, a primit moarte de mucenic. Sfântul Apostol Toma este și patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar şi ocrotitor al celor care nu ajung la timp la destinaţie, nu din comoditate, ci din dumnezeiască rânduială.

La 7 octombrie, în fiecare an, Catedrala mitropolitană din Craiova își sărbătorește doi dintre ocrotitorii spirituali: Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah, ale căror moaşte se află depuse spre cinstire şi închinare în acest sfânt locaş. Moaştele Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah au fost aduse în ţara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab şi depuse la Mânăstirea Curtea de Argeş. În anul 1949, la 25 octombrie, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaşte au fost aduse la Catedrala mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dumitrie din Craiova, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Firmilian al Olteniei. De fapt, luna octombrie care a început cu Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, care are la jumătatea ei, pe 14 octombrie, Praznicul Sfintei Parascheva este o lună de mare însemnătate spirituală pentru toţi românii creştini ortodocşi, dar mai ales pentru craiovenii care-L au ca Patron Spiritual pe Sfântul Dumitru-Izvorâtorul de Mir, sărbătorit luni, 26 octombrie. Pe 27 octombrie, în Calendarul creştin ortodox este cruce roşie, fiind prăznuit Sfântul Dumitru Basarabov.

DANIELA MIRELA DRAGOTĂ