Cea de-a VIII-a ediţie „Drumuri Brâncuşiene” s-a deschis oficial

0
1777

Ieri, pe platoul din faţa Complexului  Multifuncţional din Craiova, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a VIII-a ediţii a Simpozionului internaţional de sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, manifestare organizată de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova. Tema din acest an a taberei, organizată în perioada 10 – 30 august, este „Craiova – semne ale existenţei culturale”, iar operele vor fi expuse în zone ale Craiovei (Muzeul de Artă, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Grădina Botanică, etc. ).

Timp de trei săptămâni, şapte artişti din toată ţara (cinci dintre ei fiind prezenţi şi la deschidere) vor lucra la opere de artă, aducând un omagiu celui care a fost Constantin Brâncuşi.  Doi dintre ei lucrează de acasă, dar vor trimite operele la Craiova şi au transmis un mesaj craiovenilor. Manifestarea a fost deschisă de directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, Remus Vlăsceanu :  „Trecem printr-o perioadă dificilă, din cauza pandemiei, dar, împreună cu Primăria Municipiului Craiova, am reuşit să revitalizăm, din punct de vedere cultural, Craiova. Sunt şapte artişti atent selectaţi, cinci dintre ei fiind prezenţi astăzi (ieri – n.r.) aici. Cei doi absenşi, din motive obiective, ne-au transmis mesajul lor. Este o ediţie de maturitate culturală, cred că un apogeu, deoarece am diversificat oferta şi avem şi doi artişti care au sculptat în metal. Mulţumiri Primăriei Craiova pentru sprijinul acordat, de aceea îl învit să spună câteva cuvinte pe domnul primar  Mihail Genoiu”.

Mihail Genoiu: „Este o ediţie specială – s-a creat diversitate”

Mihail Genoiu a preluat microfonul şi a vorbit despre însemnătatea acestui simpozion pentru Craiova: „Nici nu ştiu când au trecut atăţia ani, de la prima ediţie. Am venit, la început, cu d-na Lia Olguţa Vasilescu. De atunci, s-au schimbat multe, şi locurile de desfăşurare s-au mai modificat, dar tot aici, la Centrul Multifuncţional, este mai bine. Îi felicit pe artişti şi pei cei de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, în special pe Remus Vlăsceanu, pentru ceea ce au realizat. Este o ediţie specială, dacă pot să-i spun aşa, deoarece s-a creat  diversitate – piatra şi lemnul intraseră într-un fel de obişnuinţă a sculpturii, dar, acum, avem şi opere făcute din metal. Ca o noutate, apare şi faptul că este stabilit amplasamentul acestor lucrări. Pentru dumneavoastră, participanţii la această tabără, Craiova a devenit, timp de trei săptămâni, a doua casă”.

Impresii ale artiştilor

Aşa cum am mai precizat, doi dintre artişti, care, din motive obiective, nu au fost prezenţi la deschidere, au transmis mesajele lor.  Marian Zidaru se află la Suceava , dar „transmit mesajul meu tuturor craiovenilor, iar sculptura mea în lemn va ajunge la dumneavoastră, fiind convins că va avea succes”. La rândul său,  Darie Dup, aflat la Snagov, unul dintre cei doi care au lucrat în metal, a spus că este mândru pentru această participare , iar opera sa va fi apreciată. Prezent la deschidere, Alin Neacşu, din Iaşi, va prezenta o operă creată din marmură: „Este adevărat, Craiova este cea de-a doua mea casă. Realizarea mea va fi amplastă în Grădina Botanică din Craiova”. Adrian Lefter este din Buzău, locuieşte în prezent la Bucureşti, dar va fi , aici, timp de trei săptămâni, fiind cel de-al doilea care va prezenta o lucrare în metal.  Dan Nica,  de-al locului, cum se spune, va prezenta o lucrare în lemn, mobilier urban, şi a spus că revine cu drag în astfel de acţiuni. Prezent şi el la Craiova,  Bogdan Hojbotă, din Bucureşti, va prezenta o operă lucrată în marmură,  iar Virgil Mogoşanu, care este şi custodele atelierului, va lucra în marmură.