Un pedelist vrea să înăsprească mai mult condiţiile de acordare a ajutorului social

0
405

Legea asistenţei sociale, care a fost adoptată tacit în Senat, la începutul lunii noiembrie 2011, şi a primit votul final în Camera Deputaţilor, este una destul de controversată în continuare. Că a fost făcută pe picor o recunosc chiar şi unii reprezentanţi ai PDL, care doresc acum să vină cu completări la lege. O primă completare le Legea asistenţei sociale a fost făcută în luna decembrie, printr-o ordonanţă de urgenţă, iar în noua sesiune parlamentară din februarie a.c., parlamentarul PDL Cezar Preda îşi doreşte să mai vină cu încă un amendament.

La sârşitul lunii decembrie 2011 Guvernul Boc aproba într-o şedinţă o Ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează unele acte normative ce reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială. Cu privire la  Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantatse stabilea că: „Nivelul venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referinţă şi se modifică reglementările cu referire la modalitatea de stabilire a îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor de eligibilitate, respectiv eliminarea celor 3 tipuri de liste pentru evaluarea mijloacelor de trai ale persoanei şi asigurarea acestui tip de eligibilitate doar pe baza unei liste a bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale şi care conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului social” Actul normativ mai prevede şi unele modalităţi de penalizare pentru persoanele care primesc beneficii sociale şi nu plătesc taxele şi impozitele locale, astfel încât să fie implementate prevederile Legii asistenţ sociale. Mai exact, se suspendă pe o perioadă de 5 luni beneficiul de asistenţă socială acelor persoane care nu îşi vor achita taxele şi impozitele locale.

O lege solidă „care va fi valabilă cel puţin 10 ani de acum încolo”

Vineri, 13 ianuarie a.c., în ziua în care erau organizate proteste împotriva actualei puteri, în mai multe oraşe din ţară, deputatul PDL Cezar Preda susţinea că Legea asistenţei sociale trebuie completată cu încă o prevedere prin care „persoanele care nu-şi achită amenzile să nu primească ajutorul social”. „Cred că este o scapare a Legii asistenţei sociale. Din punctul meu de vedere la fel de corect ar fi să nu se ducă nici un ban al statului român către cei care au amenzi şi nu le-au plătit”. Acesta a anunţat că va încerca să-şi convingă colegii pentru a „corecta” Legea asistenţei sociale în sesiunea parlamentară din luna februarie. Când liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat că adoptare Legii asistenţei sociale va avea efecte negative asupra populaţiei cu venituri reduse, pedeliştii declarau în cor că este o lege solidă „care va fi valabilă cel puţin 10 ani de acum încolo”. Din păcate nu a trebuit mult timp până când pedeliştii au ajuns la concluzia că Legea asistenţei sociale are lacune. Dacă tot au reglementat în decembrie condiţiile de eligibilitate a celor care primesc sau nu ajutor social, ar fi putut introduce în ordonaţa de urgenţă şi această prevedere legată de plata amenzilor. Dincolo de utilitatea acestei prevederi în Legea asistenţei sociale, rămâne o întrebare: de ce nu îşi plătesc beneficiarii de ajutor social amenzile? Poate pentru că nu îşi permit, că abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta, pentru că Guvernul Boc de când este la guvernare nu a făcut absolut nimic pentru aceste categorii de persoane defavorizate, ba din contră a înăsprit condiţiile de acordare a ajutorului social?

Şi-au schimbat atitudinea după ce românii au ieşit la proteste

De vineri şi până ieri, după ce românii au arătat că le-a ajuns cuţitul la os, tonul lui Cezar Preda s-a mai îndulcit, recunoscând că pedeliştii au probleme de comportament şi comunicare: „Unu: e clar că acest grad de suportabilitate este atins; doi: este clar că nu ne-aşteaptă un an uşor, ne-aşteaptă un an în care trebuie să ne gestionăm privaţiunile de anul trecut; trei: suntem într-un an electoral. E clar că şi noi avem în comportamentul nostru, în comunicarea noastră, în gestionarea anumitor situaţii partea noastră de vină. Dacă nu o identificăm şi nu o dăm la o parte, vom continua aşa şi vom plăti!”. Din păcate pentru pedelişti, dar din fericire pentru România, românii au identificat problemele adevărate şi au început să ia atitudine.