Premiul Societății Europene de Matematică, pentru rezultate majore în cercetare, câștigat de o româncă a câștigat de 2 ori prestigiosul concurs de matematică Putnam

0
525
Matematiciana Ana Caraiani a primit premiul Societății Europene de Matematică. Medaliată de două ori cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, ea este singura femeie care câștigat de două ori prestigiosul concurs nord-american “Putnam”. A absolvit cu Summa cum Laudae Universitatea Princeton, și-a făcut doctoratul la Harvard, iar în prezent este profesor la Imperial College London. Premiul Societății Europene de Matematică se atribuie o dată la patru ani, cu ocazia Congresului European de Matematică, pentru rezultate majore în cercetarea matematică, explică Societatea de Științe Matematice din România, citată de edupedu.ro. Premiul se acordă unor cercetători cu origini europene, cu vârsta până în 35 de ani. Acum patru ani, premiul a fost obținut și de Ciprian Manolescu (în prezent la Universitatea Stanford), singurul olimpic din lume care a obținut trei scoruri perfecte la Olimpiada Internațională.

În 2007, Asociația pentru Femei în Matematică (Association for Women in Mathematics) i-a acordat Anei Caraiani premiul “Alice T. Schafer” pentru excelență în matematică, iar în 2018 a câștigat Whitehead Prize a London Mathematical Society.