Cercetări pentru testarea rapidă a COVID – 19, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

0
534
Potrivit unei postari pe site-ul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, prezentată de portalinvatamânt.ro , un grup de cercetatori ai Laboratorului de Biofizica Moleculara si Celulara din cadrul Facultatii de Fizica (Institutul de Cercetari Interdisciplinare) a introdus, inca din anul 2019, o metoda de depistare timpurie a infectiilor produse de agentii patogeni, bacterieni sau virali, bazata pe detectia rapida a unor fragmente scurte de acizi nucleici.
Aceasta metoda ar putea sta la baza realizarii unor dispozitive portabile, mai ieftine si mai usor de utilizat decât cele curente, utile in detectia in unitati mobile a fragmentelor de acizi nucleici, care ar putea fi foarte utilizate in diferite situatii sociale, inclusiv in cea generata de COVID-19.
“In acest demers s-au combinat doua tehnologii moderne, si anume detectia si investigarea individuala a moleculelor cu ajutorul nanoporilor proteici, precum si hibridizarea mai eficienta oferita de o specie particulara de polinucleotide, denumite ‘eptide nucleic acids -PNA’. Rezultatele obtinute, validate in comunitatea stiintifica, demonstreaza nu doar posibilitatea detectiei unor concentratii nano-molare de acizi nucleici scurti (10-15 secvente nucleotidice), in timp real (deziderat aproape imposibil pentru tehnologiile curente), dar si posibilitatea evidentierii imediate si tot in timp real a unor eventuale mutatii in respectivele secvente nucleotidice”, declara Tudor Luchan
Conform postarii, rezultatele stiintifice fundamentale obtinute de conf. univ. dr. Loredana Mereuta, cercetator stiintific 2 dr. Alina Asandei, cercetator stiintific 3 dr. Irina schiopu si prof.univ.dr. Tudor Luchian au fost validate de comunitatea stiintifica internationala prin publicarea in reviste de impact ale American Chemical Society.