Cultura în vremea epidemiei: Ţigara, cafeaua şi cartea, pe noptiera de lângă pat

0
1201

Hotărârea nr. 2 din 10 martie 2020 a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Craiova, privind aprobarea măsurii de interzicere a oricăror activităţi culturale la nivelul instituţiilor publice subordonate Consiliului Local Craiova, până la data de 22 martie 2020, i-a făcut pe mulţi dintre locuitorii Craiovei să nu mai ia drumul teraselor, teatrelor şi muzeelor din oraş, ci să tragă perdelele şi zi după zi să îşi satisacă nevoia de cunoaştere în propria casă. Carţile prăfuite din biblioteca personală sunt acum, în perioada epidemiei de CORONAVIRUS, vedete, iar filmele oprite la minutul 30 pot fi acum vizionate până la final.

Gara de Nord din Craiova. Locul unde altădată zeci de oameni aşteptau venirea trenurilor. Bănci goale. Nici sunetul valizelor încarcate de părinţi şi bunici nu se mai aude acum. O tânără locuitoare a acestui oraş se uită cu ochii mari şi întrebători în jur, iar apoi scoate câţiva bani din buzunar. Merge la tonomatul de cărţi şi alege o carte la 10 lei.

„Sunt studentă. Părinţii mei stau la ţară, eu am venit la Craiova acum doi ani pentru a-mi urma studiile. Mătuşa mea este cea care are grijă de mine şi cum nu prea mai ai ce să faci, te apuci de citit. Tigara, cafeaua şi cartea o să le pun pe noptiera de lângă pat.Zîmbet ucigaş, este cartea care mi-a atras atenţia. Este o carte poliţistă, iar în prefaţa ei, autoarea Lisa Scottoline spune: >> O femeie este ca un pliculeţ de ceai. Nu ştii cît este de tare pînă cînd nu este în apă fierbinte. << ”, spune Elena Paraschiv.

O altă locuitoare a acestui oraş a dat de veste prietenilor ei de pe reţelele de socializare că principala ei preocupare în perioada epidemiei de CORONAVIRUS este lecturarea cărţilor vechi ale mamei. Mândrie şi prejudecată de Jane Austren este cartea ce o va învăţa pe Gabriela Iacob cum să răzbaţi într-o lume în care rostul femeilor este de a face copiii şi cum şă ieşi în evidenţă prin frumuseţe şi inteligenţă într-o lume în care dacă nu ai bani, nu exişti. 

Pentru iubitorii de călătorii, următoarea destinaţie este sufrageria. Compania americană Netflix, pune la dispoziţia lor documentarul Poveştile lumii. „Fotografi şi cineaşti cutreieră lumea şi surprind imagini de neuitat cu oameni, locuri, vieţuitoare şi culturi, imortalizate din unghiuri noi şi nemaiîntâlnite”,  scrie în descrierea filmului documentar realizat de Abraham Joffe.

„Nu mă uit la seriale, prefer filmele. Nu am răbdare să văd şapte, opt sezoane a câte cel puţin zece episoade. Nu mă pricep la fotografie, dar îmi place să călătoresc şi dacă nu fizic, măcar virtual. La anul, aş vrea să mă înscriu chiar la Facultatea de Geografie şi Turism, aşa cred că voi avea mult mai multe şanse de a vedea lumea, dar pentru momentul în care ne aflăm singurele excursii pe care o să le fac o să fie cele până la magazin şi înapoi”, zice Alin Ştefan cu un zâmbet mai mult forţat.

Platforma Netflix pune la dispoziţie celor care consideră filmul, o carte modernă, ecranizări pentru toate gusturile. Aici găsim documentare despre muzică şi concerte, documentare sociale şi culturale, poliţiste şi biografice, despre ştiinţă şi natură, dar şi filme pentru intreaga familie, filme premiate cu Oscar, SF şi fantezie.