Alb-albaștrii sub lupă – analiza evoluțiilor din meciul cu FCSB

0
746

Pigliacelli – Îşi poate asuma deschiderea scorului, pasă aiurea, la adversar, este golul lui în proporţie covârşitoare. Pe de altă parte, sunt extrem de rare astfel de gafe cu piciorul ale italianului. El mai degrabă a avut nereuşite la intervenţiile cu mâna. La cât de des şi de eficient este în jocul cu piciorul şi la cât de mult riscă şi cât de mult ajută echipa la construcţie, nu trebuie neapărat împuşcat dacă intervin anumite imprecizii la un moment dat. Într-un fel este un risc asumat de antrenori şi toţi i-au tolerat sau chiar i-au solicitat acest tip de joc, la care este de departe cel mai bun din campionat. A avut evoluţii destul de bune anul acesta, deşi, paradoxal, s-au primit foarte multe goluri. Problema este că a gafat şi la acel 0-1 cu FCSB şi deja devine suspectabil, aşa cum era Kelic în meciurile cu FCSB. Şi dacă am continua teoria conspiraţiei, şi la acele eşecuri cu 3-2 în deplasare cu FCSB, pe vremea lui Mangia, acum un an, Mirko are destule goluri pe conştiinţă.

Martic – Probabil este cel mai prost meci al său de când a venit la Craiova. Aproape la toate golurile a avut o parte, mai mică sau mai mare, de vină. Au fost gafe pe care el nu le face de obicei. Prin această evoluţie, parcă a vrut să se termine o dată cu presiunile asupra sa pentru a-şi prelungi contractul. A şi reuşit. După ce a făcut la acest meci, cam nimeni nu prea îl mai vrea şi din vară. Pasa pentru Panţâru la golul 3 a închis practic meciul. E adevărat, nici Ivan nu deschisese unghiul acolo, dar nu ai voie să faci aşa ceva.

Bălaşa – A greşit în ambele meciuri cu FCSB în care a evoluat, a comis-o şi în altele, în prea multe. Gigi Becali l-a păcălit pe Rotaru, iar acesta nu a reuşit să-i întoarcă farsa, deoarece Tiago Ferreira a refuzat schimbul. Oricum, Craiova are problemă cu fundaşii centrali nu de acum, ci de câţiva ani, dar aşa se întâmplă când deciziile le ia finanţatorul, nu specialiştii. Oricum, Becali se poate distra pe seama lui Rotaru aruncând şi alte nume pe piaţă, ca posibilitate de transfer, fiindcă patronul Universităţii ofertează de obicei jucătorii pe care se presupune că-i vrea FCSB şi care nu au preţ mare, ori la fotbalişti care au trecut pe la FCSB. Aşa a fost cazul cu: Qaka, Cristea, Fortes, Bălaşa, Ivan, Gardoş, Ivanov, Ivan, Mateiu, Nistor, Ioniţă, etc. Şi se pare că Rotaru l-a salvat pe Becali de destule ţepe, văzând evoluţia acestor jucători în Bănie. Două idei are conducerea Craiovei, sau Rotaru, în mercato: aducerea unor jucători pe care se aude că-i vrea Becali, ori readucerea unor fotbalişti care au dat chix afară, după ce au jucat la Craiova într-o perioadă în care pretenţiile nu erau aşa de mari. Oricum, aducerea lui Dielna pare neverosimilă. Să cauţi un fundaş central de atâtea timp, ştiind că echipa are acolo cea mai mare problemă, şi să iei un „pensionar” care nu a mai jucat de o jumătate de an şi care nu a făcut faţă nici pe departe unor adversari aflaţi la retrogradare…

Cosic – El e chior în ţara orbilor. Îl salvează faptul că ştie fotbal, că are experienţă, altfel ar fi pe același palier cu restul stoperilor. Nu are chef să facă marcaj, probabil se consideră prea bun, net superior, şi nu catadicseşte să mai bage o alunecare sau să se concentreze la o verticalizare. La un moment dat i-a dat vreo două pase lui Coman, de parcă voia ca acesta să marcheze. Ori strategia lui Papură presupune nişte riscuri uriaşe, fiindcă la construcţie se pierd nişte mingi pentru care şi în curtea şcolii riscai să iei bătaie, ori vorbim de o indolenţă crasă a jucătorilor, dar și aici Papură e vinovat, fiindcă îi tolerează astfel sau nu reușește să-i capaciteze, să-i motiveze. Craiova a luat 14 goluri în 7 meciuri anul acesta, o medie incredibilă, de 2 goluri pe meci! Şi e greu de crezut că se vor rezolva aceste probleme deodată, dacă nu s-au pus la punct în cantonament. Teoretic, la FCSB am avut pe teren cel mai bun cuplu de stoperi, Bălaşa-Cosic, şi a fost dezastru. Aşadar, ce speranţe să mai ai când vor intra Tiago, Acka, Dielna sau Gardoş? Din păcate, evoluţia bună pe faza de atac, cu trasee interesante, cu jucători care au potenţial și creativitate, este anulată de această abordare a fazei defensive. La Universitatea, nu pot marca atacanții, cât pot greși fundașii.

Bancu – Este foarte criticat, dar nu se poate spune că a făcut un meci prea rău, deşi e clar că e departe de forma de anul trecut. Îşi poate trece în cont pasa de gol. Nici nu a fost prea ajutat pe apărare de Baiaram. El şi colegii au avut o mare problemă în acest meci cu „presingul de întâmpinare”  şi cu pasele la adversar. Ştim că nu s-a jucat cu public, dar parcă nici nu a fost derby, parcă a fost non-combat din partea craiovenilor.

Mateiu – Deşi a fost odihnit la Iaşi, nu a părut deloc proaspăt la acest meci. Evoluţie sub aşteptări, deşi nu poate fi trecut printre cei mai slabi jucători la acest meci. Oricum, şi în stare de ebrietate, tot ar fi superior lui Qaka!

Nistor – Mai degrabă a dezamăgit decât a confirmat. Un şut modest de la distanţă, multe dueluri pierdute. A reuşit să fie peste colegul de linie, Cicâldău, dar nu a avut reuşite. Parcă altceva vedeam la el când juca în meciurile Dinamo – FCSB.

Cicâldău – El a fost cea mai mare dezamăgire în acest derby. Uluitor de slab, pe ambele faze. Depăşit de joc, nu a contribuit cu nimic la ofensivă, şi-a pierdut adversarii în faze decisive, aşa cum făcuse şi la Iaşi. Dezgustătoare atitudinea sa la al doilea gol al lui Oaidă, pur şi simplu a reufuzat să-l ia în marcaj. Din păcate, golgheterul echipei tocmai în aceste meciuri importante clachează.

Bărbuţ – FCSB şi Dinamo sunt printre favoritele sale, marchează constant împotriva ambelor. Evoluţie destul de bună, inspirată reluarea la gol.

Niţu – E clar că nu este la nivelul necesar unei lupte la vârf, dar, la cum a jucat Koljic, cu siguranţă nu ar fi avut o evoluţie mai slabă decât bosniacul, dacă rămânea în teren.

Baiaram – Toată lumea şi-a pus mâinile în cap când s-a aflat de forfait-ul lui Mihăilă, dar Baiaram nu a fost sub nivelul colegului pe care l-a înlocuit. A avut acea mare ocazie, cu dubla bară, s-a implicat şi în faza golului. E greu să-i ceri constanţă şi să facă foarte bine faza de apărare, nici Mihăilă nu îndeplineşte aceste nevoi, cu atât mai puţin el, la 17 ani.

Koljic – Refuzul conducerii de a aduce un atacant de back-up în iarnă se reflectă în evoluţiile bosniacului. Nu are ritm, e într-un fel normal Se vede că vrea foarte mult, că se bate, că se implică, că nu se menajează, dar nu-i iese nimic.  Dacă altădată marca din faze care nu anunţau mare lucru, reuşea goluri de autor, acum nu înscrie din situaţii clare. Aşa cum a fost cea din pasa lui Ivan, când a făcut o demarcare de manual, dar a luftat . Oricum, la cum a arătat apărarea Craiovei, oricâte goluri ar fi marcat atacanţii nu erau suficiente nici pentru un egal. Readucerea lui Alex Popescu, în loc să se transfere un vârf cu potenţial, după ce Fortes şi Roman erau out, este practic dovada că nu s-a vrut prea mult în acest final de sezon. Probabil s-a calculat un sistem cu Ivan vârf de rezervă, dar acesta nu poate juca nici în bandă la un nivel înalt. Și contra unor echipe care se apără aglomerat nu are nicio șansă, am văzut asta pe vremea lui Piți, care a uitat să-l învețe strategia ”nouarului”.

Ivan – A dat acea pasă pentru Koljic, care trebuia să fie assist. În rest, nimic, în nota evoluţiilor pe care le-a avut de când a revenit în Bănie.

Qaka – Este interesant de aflat dacă vreun copil de la grupele de juniori ar fi jucat atât de prost precum albanezul. Şi nu neapărat evoluţia penibilă ar fi problema, că au mai fost şi alţi coechipieri la nivelul său, dar lehamitea cu care a intrat pe teren, vecină cu dispreţul faţă de culori, de suporteri, de club. Papură ar fi trebuit să-şi ceară scuze că l-a deranjat, ori să-l dea afară din lot, după cum a prestat Qaka. Mijlocaşul, pe care FCSB l-a dat repede afară, s-a plimbat pur şi simplu pe teren, admirându-şi adversarii cum pătrundeau în careu şi marcau. Se uita frumos şi la Tănase şi la Man la ultimul gol, dar refuza să-l atace pe vreunul. În schimb, la final se pupa cu toţi foştii coechipieri, nici măcar de riscul coronavirusului nu a ţinut cont.

Prea mulți jucători au fost mult sub nivelul lor, în condițiile în care nici măcar nu a existat presiunea fanilor. Din multe puncte de vedere, Craiova a arătat în acest meci ca în perioada lui Victor Pițurcă, sub comanda căruia Știința a avut cea mai modestă exprimare din ultimii ani.