Mulți aud, puțini cunosc. Cine a fost Dragobetele?

0
627

Dincolo de faptul că astăzi, 24 februarie 2020, românii sărbătoresc iubirea, puţini ştiu cine a fost cu adevărat Dragobetele.

Legendarul Dragobete era o divinitate din mitologia tracica, asimilat cu Eros (in mitologia greacă) sau Cupidon (zeul dragostei în mitologia romană). Etimologic, numele este format prin alăturarea a doua cuvinte slave vechi: ,,dragu” (care înseamna drag) și ,,biti” (însemnand a fi), astfel ,,Dragubiti” însemna deci ,,a fi drag”.

Ideia logodnei între doi tineri îndrăgostiți chiar în ziua de Dragobete a pornit de la legenda Fiul Babei Dochia, tânăr ce era cunoscut ca fiind naşul cosmic al pasarilor și al animalelor. Conform legendei de ziua lui, pasarile își găsesc perechea și își fac împreună cuiburi noi. Expresia ,,Dragobetele sărută fetele” a pornit de la aceste obiceiuri, ce au fost preluate de oameni și care, în data de 24 februarie treceau peste docmele satului românesc și sărutau fetele în văzul lumii. În plus, în noaptea de 23 spre 24 februarie, aparea în visele băieților și îi învăța tainele iubirii. După sute de ani în care Dragobete i-ar fi învățat pe oameni să iubeasca, el a murit și a fost transformat într-o plantă numită „Navalnic”, care apare primavara devreme in poieni.