Protecţia instituţiilor de învăţământ, dezbătută în Colegiul Prefectural Dolj

0
1589

Ieri, a avut loc prima şedinţă din acest an a Colegiului Prefectural Dolj. Aceasta a debutat cu prezentarea noilor membri, în speţă Aurora Tiribeja (director al AJOFM Dolj), respectiv comisar – şef de poliţie Adrian Constantin Glugă, proaspăt numit la şefia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj. Acesta din urmă a prezentat analiza activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute în semestrul al II-lea al anului 2019, privind asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar din teritoriu, punctând şi planurile pentru acest an, recunoscând că sunt, încă, deficienţe în asigurarea pazei.

Este proaspăt numit la şefia IPJ Dolj, dar comisarul – şef de poliţie  Adrian Constantin Glugă  nu este străin de ceea ce înseamnă munca de poliţie, anterior numirii în acest post ocupând unul similar la Brăila. Ieri , a prezentat situaţia pe ultimele şase luni în Dolj, conform Planurilor Teritoriale Comune de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din Dolj, în anul şcolar 2018/2019, respectiv 2019/2020, aprobate prin Ordinele Prefectului judeţului Dolj. Astfel, în vederea menţinerii ordinii publice, din totalul unităţilor de învăţământ, 534 au fost repratizate IPJ Dolj (385 în mediul rural), 17 structurilor de jandarmi şi 10 poliţiei locale (în Craiova). Au avut loc patrulări împreună cu celelalte structuri al MAI şi ale Poliţiei locale, nefiind înregistrate evenimente deosebite. În cel de-al doilea semestru din 2019, au fost sesizate 13 infracţiuni, toate comise în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, nouă dintre ele în mediul urban. Dintre acestea, cinci dunt furturi, trei loviri sau alte violenţe şi câte o agresiune sexuală, distrugere, port fără drept de obiecte periculoase, purtare abuzivă, altfel de infracţiune.

Paza unităţilor şcolare mai are lipsuri

Din totalul celor 561 de unităţi de învăţământ preuniversitar care funcţionează în judeţul Dolj, 401 sunt asigurate cu o formă de pază/securitate (71,47%), conform legislaţiei în vigoare. Dar, din păcate, 160 nu au sisteme de pază de niciun fel, iar 12 (opt în rural) nu au nici măcar gard împrejmuitor. De asemenea, nouă unităţi şcolare (cinci în rural) sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător, iar 27 (16 în urban) sunt amplasate în zone periferice/izolate. „Am identificat mai multe cauze şi împrejurări favorizatoare comiterii de infracţiuni. Vorbim, printre altele, de lipsa pazei şi a controlului la accesul în unităţile de învăţământ; implicare redusă a unor cadre didactice pentru supravegherea elevilor în timpul pauzelor; minimalizarea unor comportamente predelincvente ale elevilor de către profesorii diriginţi şi managerii unităţilor şcolare; tratarea cu superficialitate a unor abateri comise de către elevi, în unele unităţi de învăţământ, de către cadrele didactice; netransmiterea informaţiilor de acest gen către poliţiştii de proximitate şi părinţi, pentru a dispune măsuri în plan instituţional şi familial. Ca o concluzie, în mai multe puncte, putem vorbi de menţinerea unor riscuri generate de precaritatea sau lipsa controlului la accesul în şcoli, chiar dacă s-a constatat o îmbunătăţire a situaţiei privind asigurarea pazei, iar aportul poliţiei locale este la acelaşi nivel cu 2018”, a precizat comisar – şef Adrian Constantin Glugă. 

Trebuie implicarea mai accentuată a cadrelor didactice şi părinţilor

Pentru eficientizarea activităţii de asigurare a protecţiei instituţiilor de învăţământ preuniversitar sunt prevăzute mai multe măsuri, care vor intra în executare: constituirea dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică, în raport de concluziile situaţiei operative; intensificarea activităţilor de pregătire antiinfracţională şi antivictimală a elevilor, în colaborare cu personalul didactic; etc. „Vom intensifica patrularea în preajma unităţilor de învăţământ. Chiar dacă infracţionalitatea este, să spun aşa, în cote rezonabile, neavând fapte cu grad ridicat de periculozitate, riscul există, iar chiar dacă aceste infracţiuni sunt, să le zicem mai mici, ele sunt premergătoare unora mai mari. De aceea trebuie intensificate întâlnirile cu cadrele şi, cu precădere, părinţii, deoarece educaţia se formează în familie”, a mai spus Adrian Constantin Glugă.