Ce aduce bun 2012 pe piaţa muncii

0
331

Mai puţine concedieri, un număr mai mare de locuri de muncă şi creşteri salariale, cel puţin pentru angajaţii din mediul privat, acesta este, în opinia specialiştilor, scenariul optimist pe piaţa muncii în acest an.

Ritmul angajărilor din România se aşteaptă să se menţină pozitiv în primul trimestrul al anului 2012, indicând o creştere considerabilă atât faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi faţă de trimestrul 1 2011, potrivit studiului privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă în 2012 realizat de firma de recrutare Manpower. Conform studiului, 64% din angajatori susţin că nu estimează modificări în politica lor de angajare, 20% estimează că vor creşte volumul angajărilor şi doar14% dintre ei vor face concedieri. Totuşi, spune Valentin Petrof, Country Manager al Manpower Group România, până la apariţia unor noi semnale clar pozitive cel mai probabil angajatorii vor rămâne rezervaţi în ceea ce priveşte angajările şi vor adaugă personal doar atunci când acest lucru este absolut necesar.

Mai multe oportunităţi de angajare în vânzări, IT şi inginerie

“Numărul locurilor de muncă vacante ar putea creşte, pe parcursul anului viitor, cu până la 15% faţă de cel din 2011”, spun specialiştii site-ului de recrutare Myjob. Potrivit acestora, vânzările, IT-ul, ingineria, telecomunicaţiile, asigurările sau serviciile financiare şi cele imobiliare sunt sectoare în care vor apărea noi oportunităţi de angajare în 2012.

Creşteri salariale pentru angajaţii din mediul privat

Companiile din mediul privat pregătesc creşteri salariale de peste 6% pentru 2012, potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell, realizat de departamentul de consultanţă în resurse umane al PricewaterhouseCoopers România. Astfel, peste 60% din firmele din mediul privat au anunţat creşteri salariale pentru 2012. În acelaşi timp, majoritatea companiilor de pe piaţa românească vor să crească valoarea pachetelor de beneficii extra-salariale în 2012, potrivit unui studiu comandat de Edenred, cel mai cunoscut emitent de tichete de servicii preplătite.

Veşti bune şi pentru bugetari

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara la finele anului trecut că salariile şi pensiile din sectorul public ar putea fi însă majorate limitat la jumătatea lui 2012, dacă evoluţia veniturilor bugetare va permite acest lucru. (Realitatea.net)