Un alt sindicat din învăţământ este nemulţumit de bugetul alocat educaţiei

0
2121

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) – Dolj, membră a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a vorbit, prin reprezentanţii săi, despre anul 2019 şi perspectivele pentru 2020. Noua conducere a sindicatului, aleasă în mai 2019, are nemulţumiri faţă de bugetul preconizat pentru anul viitor şi trage şi nişte semnale de alarmă.

În luna mai a acestui an, USLI Dolj şi-a schimbat conducerea. Prof. Constantin Rada, preşedinte al USLI – Dolj, a predat ştafeta, după aproape 30 de ani, perioadă şi cu împliniri, şi cu neajunsuri, dar care şi-a pus amprenta asupra învăţământului, unei noi echipe, formată din prof.  Bogdan Manea, actualul preşedinte al USLI, cu funcţii în mişcarea sindicală şi anterior, şi prof. Adrian Nicoli, vicepreşedinte , de asemenea cu activitate de câţiva ani în mişcare. Cu puţine zile până la sfârşitul acestui an, managementul USLI – Dolj a venit în faţa reprezentanţilor mass – media cu precizări: „Avem, cel puţin cum se preconizează, un buget la  educaţie de 2,7 %, departe de cel de 6%, aşa cum scrie şi în Constituţie. Aş vrea să se reţină că, în acest buget, intră şi Cercetarea, după ce noua denumire a devenit Ministerul Educaţiei şi Cercetării. S-a negociat cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul de finanţe, Florin Cîţu, dar au fost ceva necorcondanţe, însă sperăm să se regleze. S-a mers pe Legea salarizării, începând cu 1 ianuarie , cuprinzând şi septembrie 2020, astfel încât să ajungem la aceleaşi salarii până în 2022, cum s-a aplicat şi în alte domenii, cum ar fi sănătatea. Mai avem ceva de obţinut la gradaţia de merit, care se calculează la nivelul salariului brut din decembrie 2016. Preşedintele FSLI, prof.  Simoin Hăncescu, a şi spus: „Se poate pierde în instanţă acesată gradaţia, de aceea daţi-o de acum, actualizată, ca să nu fie un mare efort bugetar ”, a precizat prof.  Bogdan Manea.

„Ne aşteptăm la o nouă Lege a educaţiei…”

 O problemă destul de gravă este cea a pensionării cadrelor didactice. „Premierul Ludovic Orban a spus că nu va mai fi posibilă cumularea pensiei cu salariul, dar, la învăţământ, există o problemă – în ţară sunt peste 4.200 de cadre didactice care trebuie să dispară. Cu cine, le înlocuim?! În România, sunt mai bine de 3.800 de cadre didactice necalificate, cu preponderenţă în mediul rurtal . Prim – ministrul ne-a menţionat că va căuta o soluţionare. De asemenea, Costul standard /elev trebuie să dispară, pentru că nu a reflectat vreodată realitatea. Singurul judeţ unde s-a reuşit ceva a fost Iaşi, dar prin încălcarea legislaţiei, deoarece , la educaţie fizică şi sport, pregătirea nu a fost făcută cu specialişti, ci cu alte cadre didactice, fără a avea specializare în domeniu. Ne aşteptăm la o nouă Lege a educaţiei, una care trebuie acceptată de toată lumea, fără atâtea amendamente , cum s-a întâmplat”, a mai menţionat Bogdan Manea.