Cablurile subacvatice cu fibră optică au detectat schimbări pe fundul oceanului

0
1041

Aceleași cabluri cu fibră optică pe care le folosim pentru a intra online sunt reconstituite pentru a detecta cutremurele și pentru a studia fundul oceanului. Tehnica a fost folosită pentru a găsi un grup de modificări necunoscut anterior pe coasta Californiei, potrivit unui nou studiu publicat în revista americană Science.

Cercetătorii au transformat temporar 20 de kilometri de cablu sub fibra subterană în echivalentul a 10.000 de stații seismice de pe fundul oceanului. Au folosit o tehnică cunoscută sub denumirea de detecție acustică distribuită, în care impulsurile de lumină scurtă sunt trimise prin cablu, iar retragerea creată pe măsură ce cablul se mișcă și se întinde. Această metodă a permis echipei să-și facă o idee mai bună despre topografia pământului înconjurător și orice activitate seismică. Cercetătorii observă de obicei fundul oceanului folosind seismometre convenționale costisitoare, dar această metodă este mai ieftină și potențial mai practică, deoarece utilizează infrastructura existentă.

În timpul unui experiment de patru zile în Golful Monterey, cercetătorii au înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 3,5 ori dintr-o zonă de activitate seismică, cutremur care a avut loc la 45 de kilometri distanță și au folosit undele seismice pentru a descoperi un nou sistem de seisme subacvatice. De asemenea, sistemul a detectat cu succes şi valuri provocate de furtuni.