O sondă de la NASA care înconjoară soarele a realizat o descoperire îngrijorătoare

0
488

De când s-a lansat în august 2018, Parker Solar Probe s-a rotiz în jurul soarelui de trei ori, apropiindu-se mai mult decât orice navă spațială înaintea acesteia și călătorind mai repede decât orice alt obiect fabricat de om din istorie.

Miercuri, oamenii de știință NASA au anunțat cele mai mari descoperiri ale sondei de până acum, în patru lucrări publicate în revista Nature.

Cercetarea a scos la iveală activitatea nemaivăzută în plasmă și energie de la marginile atmosferei soarelui, inclusiv inversări ale câmpului magnetic al soarelui și „izbucniri” în fluxul său de particule încărcate electric, numite vânt solar.

Acest vânt se ridică în spațiu și se revarsă şi peste Pământ, astfel încât studierea sursei sale ar putea ajuta oamenii de știință să-și dea seama cum să protejeze astronauții și rețeaua electrică a Pământului de explozii solare imprevizibile și violente.

Oamenii de știință ai NASA caută răspunsuri la două întrebări majore despre soare: Ce provoacă accelerarea vântului solar pe măsură ce se aruncă în spațiu? Și de ce stratul exterior al soarelui, numit coroana, este de până la 500 de ori mai fierbinte decât straturile sale interioare?

Pentru prima dată, Parker a identificat o sursă limpede a unui flux de vânt lent, constant, care ieșea din soare. A provenit dintr-o gaură din corona – un loc unde gazul este mai rece și mai puțin dens.