25 de milioane de euro sub formă de asistență bugetară pentru Republica Moldova

0
599
Comisia Europeană a aprobat recent, plata unei sume de aproape 25 de milioane de euro sub formă de asistență bugetară pentru Republica Moldova, pentru a ajuta guvernul acestei țări să realizeze reforme esențiale în domeniile poliției, combaterii corupției și a spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale, care vor aduce beneficii cetățenilor acestei țări. 

Această nouă plată urmează celor două plăți aferente sprijinului bugetar efectuate în iulie (14,54 milioane EUR) şi la 18 octombrie (14,35 milioane EUR). Comisia și-a reluat în iulie sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, după ce a suspendat aceste plăți timp de aproape doi ani din cauza deteriorării situației statului de drept din această țară. În urma schimbării de guvern care a avut loc în luna iunie, autoritățile Republicii Moldova au lansat un proces de reforme structurale semnificative și substanțiale, proces care a permis UE să își reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară către Republica Moldova. „Pachetul de asistență aprobat astăzi – al patrulea din iulie până în prezent – este dovada angajamentului ferm și constant al UE față de calea reformelor urmată de Republica Moldova. Această asistență ar trebui să fie considerată ca fiind recunoașterea eforturilor susținute depuse de guvernul Republicii Moldova pentru a găsi soluții la problemele din domenii vitale precum justiția și statul de drept, în beneficiul cetățenilor acestei țări. UE este pregătită să sprijine în continuare acest proces important, care depinde de obținerea unor rezultate concrete, în special în ceea ce privește mult așteptata reformă a justiției”, a precizat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea.

Reforma Curții Supreme de Justiție și a Procurorului General
De la ultima plată aferentă sprijinului bugetar, guvernul Republicii Moldova a continuat punerea în aplicare a programului de reforme în cadrul Acordului de asociere UE-Republica Moldova. Merită menționate îndeosebi măsurile suplimentare luate de guvern pentru a aborda problema corupției și a lipsei de independență a sistemului judiciar. În cursul acestui proces, Republica Moldova a solicitat Comisiei de la Veneția din cadrul Consiliului Europei să avizeze proiectul de lege având drept obiectiv reforma Curții Supreme de Justiție și a Procurorului General. Guvernul și-a demonstrat angajamentul de a ține seama de aceste recomandări. „Potrivit observatorilor independenți, primul tur al alegerilor locale a avut loc în întreaga țară la 20 octombrie într-o atmosferă calmă și competitivă, cetățenii putând vota în deplină libertate. Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza atent în continuare situația politică, inclusiv în ceea ce privește turul al doilea al alegerilor locale din 3 noiembrie. De asemenea, vor evalua în continuare îndeplinirea condițiilor înainte de a efectua noi plăți către Republica Moldova”, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

ENPARD Moldova – Sprijin pentru agricultură și dezvoltare rurală”
Această sumă de 24,85 milioane EUR corespunde plăților aferente sprijinului bugetar din cadrul următoarelor două programe. Primul, Sprijin pentru reforma poliției în Republica Moldova”cu sprijinul UE, poliția Republicii Moldova și-a putut moderniza și profesionaliza și mai mult structurile. Proporția totală a femeilor din cadrul forțelor de poliție a crescut la 17,6 % (de la 14 % în 2014). Au fost puse în aplicare cu succes cinci proiecte-pilot din domeniul poliției de proximitate în toate cele cinci sectoare polițienești (Anenii Noi, Buiucani, Cahul, Comrat și Sîngerei). În plus, poliția Republicii Moldova a consolidat capacitățile de reacție rapidă ale echipelor sale de intervenție la apelurile de urgență, reducând considerabil durata medie de intervenție. În cadrul poliției a fost înființată o nouă unitate anticorupție, care s-a remarcat prin dinamismul cu care a furnizat cursuri de formare în întreaga țară pentru a promova și a pune în practică în mod activ principiile toleranței zero față de corupție. Şi cel de-al doilea : ENPARD Moldova – Sprijin pentru agricultură și dezvoltare rurală”datorită acestui sprijin din partea UE, Republica Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar, sprijinind investițiile agricole și formarea de grupuri de producători și ajutând unitățile agroalimentare să realizeze schimburi comerciale cu UE. De asemenea, sprijinul UE i-a ajutat pe producătorii agricoli să respecte standardele de calitate internaționale și ale UE în materie de siguranță alimentară. Programul UE a sprijinit și inițiative din domeniul dezvoltării rurale lansate la nivel local de grupuri de acțiune locală pentru a revitaliza zonele rurale.