63 de asociaţii de prorietari ar putea rămâne fără căldură în apartamente

0
446

Un numnăr de 63 de asociaţii de proprietari din Craiova ar putea să rămână fără apă caldă şi căldură în apartamente, din cauza datoriilor mari pe care le înregistrează către SC Termo. În urma discuţiilor care au avut loc săptămâna trecută, la sediul primăriei, s-a ajuns la concluzia că locatarii trebuie să îşi plătească factura curentă pentru a beneficia de agent termic în această iarnă. Datoriile lor se ridică la suma de 64 milioane de lei.

Datoriile asociaţiilor de proprietari către SC Termo sunt, în continuare, foarte mari, iar conducerea societăţii de termoficare se teme că debiele vor creşte şi mai mult în această iarnă. Din acest motiv, săptămâna trecută, au fost chemate la discuţii asociaţiile care înregistrează cele mai mari restanţe. La întâlnirea care a fost programată la sediul primăriei, s-a discutat pe marginea unei liste cu datornici care a fost întocmită de termoficare şi s-a stabilit de comun acord cu reprezentanţii locatarilor să se achite, pentru început, factura curentă de către toţi aceştia, urmând ca restul datoriilor să fie reeşalonate.

Achitarea debitului curent este obligatorie

Conducerea SC Termo spune că achitarea debitului curent este obligatorie pentru ca aceştia să primească apă şi căldură pe timp de iarnă. Dacă nu se va întâmpla aşa, distribuitorul de agent termic ameninţă cu oprirea furnizării către aceştia. „Discuţiile au fost pentru achitarea debitului curent. Unele dintre asociaţii nici nu au venit la întâlnire pentru a se stabili ce au de făcut. Vom vedea, în perioada următoare, dacă îşi vor achita sau nu restanţele”, a declarat Lorena Nicolăiţă, administratorul SC Termo, care ia în calcul şi sistarea agentul termic către aceste asociaţii de proprietari rău-platnice.

Asociaţia nr. 14 „1 Mai” deschide lista

Lista datornicilor este deschisă de asociaţia nr. 14 din cartierul „1 Mai”. Aici se asigură furnizarea de agent termic pentru un număr de 591 de locatari, iar datoria se ridică la suma de 6,92 milioane de lei. Pentru suma de 6,9 milioane de lei, SC Termo a dat în judecată asociaţia şi a obţinută sentinţă de executare pentru recuperarea datoriei. Debitul curent al asociaţiei este de 18.589 de lei, sumă pe care asociaţia este obligată să o achite pentru a primi apă caldă şi căldură în această iarnă. Tot cu o datorie mare este şi asociaţia nr. 7 din acelaşi cartier, „1 Mai”. Datoria acesteia se ridică la suma de 4,7 milioane de lei, iar debitul curent la suma de 216.000 de lei.

Pe listă, se află asociaţii din toate cartierele

Pe listă se mai află asociaţia de proprietari nr. 14 Rovine, care are o restanţă de 1,2 milioane de lei. Tot o asociaţie cu datorii mari este şi asociaţia nr. 24 din cartierul Craioviţa Nouă – 2,7 milioane de lei. Asociaţia nr. 3 „Ştirbei Vodă” figurează cu o restanţă de 2,4 milioane de lei. Asociaţiile nr. 9 ”Constantin Brâncoveanu” şi nr. 9 „1 Mai” au datorii de peste 2,2 miliane de lei, fiecare. În cartierul Valea Roştie, asociaţia de proprietari nr. 5 are o datorie de 1,9 milioane de lei. Asociaţia de proprietari nr. 4 „Mareşal Antonescu” înregistrează o datorie de 1,7 milioane de lei. În cartierul „George Enescu”, asociaţia de proprietari nr. 9 are o restanţă de 1,9 milioane de lei.

Un debit curent de peste 500.000 de lei

Debite curente mari au asociaţiile de proprietari în care se află multe blocuri. Cel mai mai mare debit îl are asociaţia de proprietari nr. 9 „Gorunului”, factura curentă aici fiind în sumă de 567.234 de lei, furnizarea de apă caldă şi căldură fiind asigurată, în acest caz, pentru 500 de locatari. Tot o asociaţie cu un debit mare – de 499.278 de lei – este asociaţia 1 A Craioviţa Nouă. La capitolul datorii, această asociaţie figurează cu o restanţă de 532.000 de lei. Tot o asociaţie cu un debit curent mare este şi asociaţia de proprietari nr. 23 Calea Bucureşti, care are de achitat factura la zi de 489.474 de lei, calculată pentru un număr de 343 de locartari.