A început Postul Adormirii Maicii Domnului

0
521

Creştinii ortodocşi au început astăzi Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sântămăriei, aşa cum mai este cunoscut în popor. Acesta durează două săptămâni şi se încheie pe 14 august, înainte de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului.

De regulă, se lasă sec în 31 iulie şi postul începe la 1 august, însă conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum se întâmplă anul acesta) se lasă sec cu o zi mai înainte, scrie Mediafax. „De asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua sărbătorii înseşi, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, peşte şi vin” se precizează în Liturgica Generală semnată de pr. prof. Ene Branişte, conform basilica.ro. Însă anul acesta sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade într-o zi de joi, deci postul se încheie în ajun, în 14 august. Ca durată, Postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt doar decât Postului Pastelui si cel al Crăciunului.

Pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca cel dinaintea Învierii Domnului. „Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare luni, miercuri şi vineri, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se pot consuma untdelemn şi vin”, mai scrie Mediafax. În 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În timpul acestui post se citesc în special rugăciuni către Maica Domnului, precum cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

Postul Sântămăriei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care, înainte de Adormire, a petrecut în neîncetată rugăciune şi ajunare. În perioada postului nunţile sunt interzise.