La un pas de tragedie, dar cu happy-end

0
633
Într-un meci marcat de infarctul suferit de Eugen Neagoe, Universitatea Craiova a obţinut primul succes în deplasare cu Dinamo după 25 de ani
Ca în balada meşterului Manole, pare că e nevoie de anumite sacrificii umane pentru ca Universitatea Craiova să încheie perioadele de criză în faţa rivalelor din Bucureşti. La dispariţia lui Ilie Balaci a venit prima victorie cu FCSB după 16 ani. Când Ştiinţa a câştigat la Dinamo după un sfert de secol, Eugen Neagoe a fost aproape de tragedie, suferind un infarct pe banca tehnică a „câinilor”. „Geană” nu avea ce să caute acolo şi nu neapărat prin prisma rivalităţii oltenilor cu Dinamo, fiindcă el a şi jucat în Ştefan cel Mare. Pur şi simplu momentul era unul nefast şi cu siguranţă a contribuit la acest deznodământ nefericit. Neagoe a fost mitraliat când nici nu apucase să semneze, nefiind nici măcar prezentat, iar asta trebuia să-i dea de gândit. La Dinamo nu te duci să antrenezi decât dacă eşti masochist, fiindcă este un câmp de luptă, un război civil, cu galeria şi patronul ca şi combatanţi, iar antrenorul, preşedintele şi restul staff-ului sunt victime colaterale. Când Neagoe era urcat în ambulanţă, în peluza roşie se auzeau înjurături la adresa sa, în timp ce galeria olteană îi striga numele. Şi poporul alb-albastru nu a aşteptat tragicul moment pentru a-şi saluta fostul jucător. Încă de la încălzire l-a apelat şi a transformat ştrengăreşte refrenul „Geană Neagoe a băgat Rapidu’-n B” în „Neagoe, Neagoe, bagă-i şi pe câini în B!” Sub o presiune enormă în ultimele zile, „Geană” s-a prăbuşit după 25 de minute, chiar lângă doctorul Bătineanu, prezent la tragediile Cristi Neamţu şi Ekeng. Stresul enorm, căldura, ţigările şi alimentaţia precară din ultimele zile, după cum spun cei apropiaţi, au dus la momentul critic. Şi Neagoe a părăsit banca tehnică a lui Dinamo, unde mai mult ca sigur nu va mai reveni. Din fericire, derby-ul Craiova – Dinamo a rămas „pe viaţă şi pe moartă” numai la figurat.
După un sfert de oră de întrerupere, derby-ul s-a reluat şi a fost la discreţia Craiovei. Alb-albaştrii n-au făcut un meci de pomină, dar au bifat o victorie pentru istorie. Bărbuţ a fost mai individualist ca oricând şi are în acest meci două faze memorabile. Prima, în care marchează cu stângul, ajutat de devierea lui Popescu, iar a doua, una pe stil Maradona, devastator în bandă, străbătând în dribling întregul teren, dar n-a mai avut suflu pentru finiş şi nici clarviziune pentru assist-ul care se impunea. Craiovenii au jucat şi cu sufletul, aşa cum le cerea antrenorul înainte de meci, fiindcă şi astfel trebuie să abordeze Universitatea un meci cu Dinamo. Iar originea fazei golului al doilea a fost sugestivă în acest sens, cu Acka, intrat pe teren accidentat, recuperând la sacrificiu imediat o minge pe care o pierduse într-o zonă periculoasă. Pe continuare, Mateiu intermediază pentru Vătăjelu, mingea ajunge norocos pentru reluarea lui Ivanov, iar, pe respingerea lui Piscitelli, Roman dublează avantajul. Craiova şi-a conservat avantajul în faţa uneia dintre cele mai slabe formule aliniate de Dinamo de-a lungul istoriei. Dar cam aceeaşi situaţie era şi la precedenta întâlnire, câştigată însă cu 3-0 de „câini”. Papură începe cu 4 din 4 sezonul şi câştigă răbdare de la fani şi moral pentru echipă, al cărei joc pare în creştere de la meci la meci. Craiova joacă des în acest început de stagiune, pe două fronturi, deşi nu are jucători obişnuiţi cu acest ritm, aşa că sincopele în exprimare ar fi justificate. Condamnat de fani, Papură a avut ghinion cu pleiada de accidentaţi, dar şi mare noroc, câştigând două meciuri in extremis. O dată cu victoria de la Dinamo, antrenorul poate trece de momentul delicat în relaţia cu fanii, iar echipa poate avea parte de liniştea şi susţinerea de care are nevoie. Numai că trebuie să le alimenteze permanent cu un joc decent şi determinare până la sacrificiu.
Dinamo – Universitatea Craiova 0-2
Au marcat: Bărbuţ 36, M. Roman 66.
Arena Naţională, spectatori: 10.000.
Dinamo: Piscitelli 6 – D. Ciubotariu 5, Klimavicius 5, M. Popescu 5, Sin 5 – Mrzljak 6, Răuţă 5 – Creţu 5 (60 Moldoveanu) 5, Montini 6, Bru 5 (68 I. Filip) 5 – D. Popa 4 (46 Sorescu) 5. Antrenor: Eugen Neagoe. Rezerve: Straton – Bejan, De Moura, R. Grigore.
Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Borţa 5 (57 Vlădoiu) 7, Martic 7, Acka 7, Bancu 8 – Mateiu 7, Cicâldău 8, Ivanov 8 – Bărbuţ 8, Baiaram 5 (46 Vătăjelu) 6, M. Roman 7 (80 Fortes) 6. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: Popescu – Hreniuc, Briceag, V. Constantin.
Arbitru: Istvan Kovacs 7.