S-a semnat contractul pentru lucrările de consolidare şi restaurare a Casei Dianu

0
1053
Ieri s-a semnat contractul pentru lucrările de consolidare şi restaurare a Casei Dianu, din Craiova, edificiu cu statut de monument istoric, în care va funcţiona o nouă instituţie, unică la nivel naţional – Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, o investiţie de aproape 5 milioane de euro, fără precedent în ţara noastră. Fondurile provin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, şi, până în acest moment, au fost parcurşi toţi paşii necesari pentru atribuirea contractului de consolidare şi restaurare a Casei Dianu, imobil care va găzdui această nouă instituţie.
 În acest context, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a subliniat faptul că proiectul completează tabloul unor investiţii derulate în ultimii ani de administraţia judeţeană în domeniul cultural, a căror valoare totală depăşeşte 30 de milioane de euro. „De astăzi, intrăm în linie dreaptă cu un demers foarte drag nouă, în cadrul căruia Consiliul Judeţean Dolj şi Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman» pun în operă o investiţie de aproape 5 milioane de euro, fără precedent în ţara noastră, pentru a realiza un muzeu dedicat cărţii şi exilului românesc. Fondurile provin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, şi, până în acest moment, au fost parcurşi toţi paşii necesari pentru atribuirea contractului de consolidare şi restaurare a Casei Dianu, imobil care va găzdui această nouă instituţie. Câştigătorul licitaţiei, o societate din Slatina, a avansat o ofertă cu aproape 500.000 de euro sub valoarea estimată pentru realizarea acestor lucrări”, a precizat şeful administraţiei judeţene.
„Această casă a aparţinut unor oameni de seamă din judeţul nostru”
A devenit de notorietate faptul că la Craiova va fi creat un muzeu a cărui expoziţie de bază a fost deja conturată, pentru că numeroase personalităţi marcante ale vieţii culturale, din ţară şi din afara ei, şi-au oferit sprijinul prin donaţii de o mare generozitate. „Doresc să le mulţumesc pentru implicare colegilor din aparatul de specialitate al CJ Dolj şi celor din cadrul Bibliotecii Judeţene, dar în mod special domnului director Lucian Dindirică, în acelaşi timp preşedinte al Comisiei Naţionale a Bibliotecilor din România. Ne face o deosebită plăcere să reamintim faptul că această casă, care a aparţinut unor oameni de seamă din judeţul nostru, familia Dumitru şi Sofia Dianu, a fost achiziţionată de către CJ Dolj şi, dacă vom mai avea posibilitatea şi fondurile necesare, vom încerca să repetăm această experienţă, pentru a pune în valoare cât mai multe astfel de edificii. Până în prezent, Consiliul Judeţean a reuşit să redea Băniei, la standarde cu adevărat europene, toate instituţiile sale muzeale, Muzeul de Artă Craiova şi cele trei secţii ale Muzeului Olteniei, prin investiţii a căror valoare depăşeşte 17 milioane de euro. Dacă adăugăm şi celelalte demersuri deja finalizate, dacă le adăugăm şi pe cele aflate acum în derulare – realizarea a două instituţii unice, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc şi Centrul Internaţional «Constantin Brâncuşi», precum şi restaurarea culelor din comunele Brabova şi Cernăteşti –, putem spune că valoarea totală a proiectelor pe care le-am implementat sau le implementăm în domeniul cultural depăşeşte net 30 de milioane de euro. Ne aşteptăm ca, în momentul în care acest muzeu va fi inaugurat, să fie prezente la Craiova mari personalităţi ale culturii româneşti şi îmi exprim convingerea că multe dintre acestea vor veni să studieze la faţa locului documentele inedite care alcătuiesc patrimoniul noii instituţii“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa. 
„Nu este primul proiect prin care un imobil vechi prinde viaţă”
În cadrul conferinţei de presă, vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a vorbit despre strategia pe care instituţia şi-a conturat-o pentru a recupera şi readuce în circuitul cultural şi turistic o serie de edificii reprezentative. „Încep prin a felicita echipele de la Consiliul Judeţean Dolj şi de la Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman». Evenimentul care ne reuneşte astăzi este meritul lor, fiind obţinută finanţare din fonduri europene pentru a pune în valoare o idee originală şi unică în ţară. Avem nevoie de instituţii precum Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc pentru a atrage tot mai multă lume către Craiova, către Dolj. Nu este primul proiect prin care un imobil vechi prinde viaţă şi este redat circuitului cultural şi turistic. În urmă cu câţiva ani, am reuşit, tot printr-un demers comun, cu finanţare europeană, să reabilităm Casa Damianov, în care funcţionează astăzi Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratsa. În continuare, urmărim să achiziţionăm şi să introducem în patrimoniul instituţiei noastre alte clădiri preţioase, demonstrând că deviza noastră, «Consiliul Judeţean Dolj investeşte în cultură», reprezintă expresia unei direcţii de acţiune. Colegilor noştri le doresc mult succes în tot ceea ce urmează, pentru că va fi şi partea cea mai complicată a acestui proiect, respectiv execuţia lucrărilor de consolidare şi restaurare a Casei Dianu“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile.
Au intrat în patrimoniu 22 de colecţii
La rândul său, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, Lucian Dindirică, a mulţumit în primul rând domnului academician Basarab Nicolescu, cel alături de care a pornit în această călătorie. „Sprijinul care a venit de la Consiliul Judeţean Dolj a marcat însă acest demers încă din etapa incipientă şi, împreună cu echipa din cadrul Direcţiei de Afaceri Europene, am reuşit, într-un timp extrem de scurt, să transpunem ideea într-un proiect generos şi amplu, care s-a dovedit a fi câştigător, obţinând finanţare din fonduri europene pentru noul muzeu. Operele care vor fi expuse în Casa Dianu sunt deosebit de importante. Calculam recent valoarea de inventar cu care au intrat în patrimoniul muzeului cele 22 de colecţii de până acum – de mâine, putem vorbi chiar de 23 – şi ea depăşea 1.500.000 de euro. Cum spuneam, aceasta este strict valoarea de inventar şi, pentru ca imaginea să fie mai clară, să ne gândim că manuscrisele lui Mircea Eliade sunt contabilizate cu mai puţin de 2 euro pentru o filă. Valoarea lor din perspectivă culturală este însă inestimabilă”, a explicat managerul Bibliotecii.
„Avem la dispoziţie, din acest moment, doi ani în care să pregătim marea deschidere”
Lucian Dindirică a explicat presei şi ce înseamnă de fapt acest nou muzeu pentru cultura noastră naţională. „Recurgând la o cunoscută sintagmă, cred că totul sau nimic. Înseamnă totul, pentru că vine să umple un gol imens, de 45 de ani, sau nimic, pentru că nu a contat timp de 30 de ani această cultură a exilului, aceste opere nu au fost recuperate şi foarte multe s-au pierdut. Biblioteci, arhive şi alte bunuri care au aparţinut unor personalităţi marcante, români din exil, au dispărut sau au fost aruncate. Ca un exemplu, manuscrisele lui Mircea Eliade au fost adunate din sacii de gunoi din faţa locuinţei, în ziua în care el a încetat din viaţă. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi, le mulţumesc colegilor mei din cadrul bibliotecii înrolaţi în această «armată» care a sprijinit ideea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc. Avem la dispoziţie, din acest moment, doi ani în care să pregătim marea deschidere, când sper că îi vom avea alături de noi pe cât mai mulţi dintre cei care au susţinut prin donaţiile lor această iniţiativă, astfel încât să simtă că România îi onorează.“, a spus Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman din Craiova
 
Contractul pentru execuţia lucrărilor de restaurare şi consolidare a monumentului istoric Casa Dianu a fost atribuit societăţii comerciale Rasub Construct SRL, din Slatina, la o valoare de aproximativ 3,1 milioane de euro, inclusiv TVA. Proiectul „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu din localitatea Craiova, judeţul Dolj, prin crearea unui Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc şi introducerea acestuia în circuitul turistic“ este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 4,8 milioane de euro, inclusiv TVA, din care asistenţa financiară nerambursabilă se ridică la 4,2 milioane de euro.