Art Safari 2019: Cea mai mare expoziție Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani

0
478

În perioada 27 septembrie – 6 octombrie se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Art Safari București 2019, ce găzduiește cea mai mare expoziție cu lucrări semnate de Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, alături de artă „supercontemporană”. Evenimentul va fi organizat, în acest an, tot într-o clădire-monument, Palatul Oscar Maugsch BCR din Piața Universității, construită în 1906. Spațiul integrează zone distincte potrivite vârstei participanților, unde vor avea loc ateliere de artă: pictură pe pânză, cursuri de sculptură, ilustrație în pasteluri cretate, bandă desenată.

Art Safari București 2019 va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, cea mai mare expoziție dedicată pictorului Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, una de sculptură de la 1800 până în 2019, precum și una dedicată artei supercontemporane. Arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția, începând cu ediția 2016 și până în prezent.

„Ca în fiecare an, o serie de premiere vor fi dezvăluite publicului iubitor de artă: o expoziție Nicolae Tonitza, o expoziție dedicată sculpturii de la Brâncuși încoace, o expoziție dedicată noului val de artiști români și un spațiu mult mai generos menit să aducă arta mai aproape de copii. 10.000 de metri pătrați de artă de neratat, timp de 10 zile”, a precizat Ioana Ciocan, director Art Safari București, citat de HotNews.

Pavilionul Muzeal „Nicolae Tonitza și geniul copilăriei”, curatoriat de Zoltán Soós, va găzdui peste 200 de lucrări ale maestrului. Lucrările vor fi împrumutate de la cele mai importante muzee și colecții private din România, dar și din Europa. Focusul expoziției va fi universul copilăriei, ilustrat magistral de marele artist român.

Pavilionul Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură” va găzdui, în premieră, o expoziție concepută și realizată ca o privire antologică și analitică asupra acestui gen artistic din România, în perioada 1800 – 2019. Expoziția curatoriată de Călin Dan va aduce împreună numele cele mai semnificative ale sculpturii românești, exemplificată prin lucrări excepţionale provenite din importante colecţii private din Europa, dar și din colecţiile muzeelor din România. Selecţiei de sculptură i se adaugă instalaţie, artă decorativă și obiecte semnate de Constantin Brâncuși, Dimitrie Paciurea, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Vasile Gorduz, Paul Neagu, Marian Zidaru și mulți alții.

Pavilionul „Supercontemporan. Young Blood. Arta timpului tău”, o expoziție curatoriată de artistul Mihai Zgondoiu, introduce publicului noul val de artiști români, cu arta timpurilor noastre.