Turneul internațional „Vive la Musique!”: concert de vioară, harpă și dans contemporan, duminică, la Filarmonica „Oltenia”

0
695
Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stradivarius Elder-Voicu, alături de harpista de origine franceză Delphine Benhamou și de actorul și dansatorul Lari Giorgescu au pornit, în urmă cu câteva zile, în turneul internațional „Vive la Musique!”, ce include 14 localități din România, între care și Craiova. Proiectul se derulează în cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019 și sub Înaltul Patronaj al Ambasadoarei Franței în România, E.S Michele Ramis, și aduce în atenția publicului un dialog între muzică și dans, menit să conecteze publicul la cele mai cunoscute și apreciate compoziții clasice românești și franceze. La Craiova, concertul de vioară, harpă și dans contemporan va fi prezentat pe scena Filarmonicii „Oltenia”, duminică, 26 mai 2019, de la ora 19.00.
Cea de-a XII-a ediţie a turneului internațional Stradivarius, intitulat „Vive la Musique!”, este organizată de BrandYOU-UP și Fundația Culturală Remember Enescu, cu sprijinul mai multor sponsori și parteneri. Turneul include 15 concerte în 14 localități: Cluj-Napoca (9 mai), Brașov (10 mai), Sebeș (14 mai), Oradea (15 mai), Timișoara (16 mai), Arad (17 mai), Târgu Mureș (19 mai), Botoșani / Casa „George Enescu” – Mihăileni (20 mai), Iași – Palatul Culturii (21mai), Piatra Neamț (22 mai), Târgu Jiu (25 mai), Craiova (26 mai), București – Sala Radio (30 mai și 2 iunie), Sibiu (31 mai).
«Ca noutate, programul din acest an al turneului include harpa alături de muzica viorii, într-o formă unică și nouă de interpretare. Concertul de vioară și harpă propune o combinație sonoră mai puțin obișnuită pe scenele de concert, iar dansul contemporan, cu actorul Lari Giorgescu, vine să susțină vizual tabloul compozițiilor românești foarte cunoscute, dar și piese contemporane, compuse exclusiv pentru acest turneu, de compozitoarea Sabina Ulubeanu, precum și celebrele piese clasice franceze care vor fi propuse într-o nouă sonoritate a viorii și harpei, cu o interpretare special concepută, care poate reda întreaga gamă de emoții și vibrații a unei orchestre», precizează organizatorii.
Programul cuprinde lucrări de George Enescu (Balada), Bela Bartok (6 dansuri românești), Camille Saint-Saens (Cygne, Fantaisie op. 124, Introduction et Rondo Capriccioso), Jules Massenet (Meditation), Sabina Ulubeanu (Pas Encore – piesă contemporană. compusă special pentru acest proiect), Maurice Ravel (Tzigane).
Ca în fiecare an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze sociale și de interes public, iar de această dată sprijină inițiativa ONG-ului „Dăruiește Viață. Investește în fericire” pentru a contribui la construcția primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică.
Alexandru Tomescu (vioara Stradivarius Elder-Voicu): «Este o mare bucurie să pot prezenta publicului din România acest program atât de special. Muzica românească, cu oglindirile sale franceze, va fi transpusă în sonoritățile minunate ale viorii și ale harpei, cu latura spectaculoasă adusă de dansul contemporan semnat de actorul Lari Giorgescu. Aștept cu mare nerăbdare revederea cu iubitorii muzicii și ai frumosului. Împreună vom păși în fascinantele lumi ale căror porți ni le vor deschide compozitorii români și francezi. Vom pune o dată în plus forța muzicii de a ne transforma în oameni mai buni, după cum spunea Beethoven, și vom strânge în cadrul concertelor turneului fonduri pentru campania „Dăruiește viață – Spitalul de Oncologie Pediatrică”. Este cel mai important și frumos lucru pe care îl putem face împreună».
 
Delphine Benhamou Franța (harpă): «Aștept cu multă nerăbdare să plec în Turneul Stradivarius, în România, din multe motive. Colaborarea cu Alexandru Tomescu o consider foarte fructuoasă și, la sfârșitul turneului, sunt sigură ca nu voi mai căuta sunetul perfect. Munca de transcriere pe care am făcut-o de a trece piese pentru vioară și pian în registrul pentru vioară și harpă  a fost foarte intensă și provocatoare și m-a ajutat să-mi îmbogățesc repertoriul. Consider că această călătorie este pentru mine o șansă de a cerceta, de a risca, de a inventa, de a asculta și a descoperi lucruri și nuanțe noi, alături de o echipă profesionistă și apropiată».
Lari Giorgescu actor, Teatrul Național București (dans contemporan): „Propunerea de a lua parte la Turneul Stradivarius este o mare bucurie, dar și o mare provocare. Această întâlnire între un muzician și un actor, care are calități de mișcare, mi-a dat ocazia de a inventa personaje, ajutându-mă de un minim de recuzită vestimentară. Am plecat de la anumite stări și senzații date de muzica minunat aleasă și interpretată de Alexandru Tomescu, lângă care vine duioasa harpă a lui Delphine Benhamou, tratându-le ca pe niște roluri care nu au cuvinte. Asta mi-a oferit șansa de a dezvolta structuri care să susțină și să servească ideea proiectului în ansamblul său. Am pus în practică ceea ce am acumulat de la doi mari creatori, artiști cu care am lucrat, Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu, diferiți prin arta lor, dar la fel de valabilă. Vă aștept cu mare interes la această întâlnire propusă de Turneul Stradivarius».