Povestea pâinii, la „Dolju-n bucate”

0
762
„Povești despre copilăria de altădată, viața satului, despre rădăcini, identitate, dragoste pentru pământ, greutăți, nevoi, așteptări” se vor face auzite în jurul meselor cu bucate la care reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj vă invită să vă așezați miercuri, 15 mai, de la ora 12.00. În cadrul proiectului „Dolju-n bucate”, pe care îl derulează încă din anul 2014, instituția dedică un eveniment simbolisticii pâinii, organizat cu sprijinul unor comunități doljene, dar și din Bulgaria. Expoziția gastronomică va fi completată cu o demonstrație practică de frământare a pâinii. De asemenea, va fi lansat un mini-album „Dolju-n bucate”, cu fotografii realizate de membri ai echipei instituției, de fotoreporterul Tibi Bologh, de la cotidianul „Cuvântul Libertății”, și de Andreea Melinescu, fondatoarea Asociației April Hub.
Potrivit reprezentanților CJCPCT Dolj, evenimentul „Vorba pâinii” la „Dolju-n bucate” este construit în jurul simbolisticii pâinii, reprezentată sub diversele forme pe care le regăsim în existența de zi cu zi a oamenilor de la sat, la marile sărbători de peste an sau în momente importante ca nunta, botezul, înmormântarea. În organizare sunt implicați voluntari din localitățile Afumați, Calafat, Bârca, Urzicuța, din Asociația Macedonenilor din Romania, Asociația Vlahilor din Bulgaria, Căminul Cultural din Florentin – Bulgaria și de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. Invitați sunt conf. univ. dr. Carmen Banța, de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, și Doru Ciolacu, realizatorul emisiunii „Ţăst-show” de la TVR Craiova.
«De la început, din 2014, proiectul a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetăţenii fiind primii susţinători ai acestuia. Importante momente „Dolju-n bucate” s-au organizat în colaborare cu localitățile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgița, Izvoare, Pielești, Grecești, Cernătești, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoești, Afumați, cu Forumul de Prietenie Româno-Macedonean și Casa de Cultură „Amza Pellea” din Băilești, A.T.R.ECO, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară», spun reprezentanții CJCPCT Dolj.
Fiecare comunitate rurală s-a reprezentat prin port popular, prin preparate tradiționale specifice acestui județ, Olteniei, altor regiuni românești sau românilor de peste Prut, a căror bucătărie este păstrată aici de cei pe care viața i-a adus în acest colț de țară. Oaspeții s-au mai delectat cu frumusețea cântecelor populare interpretate de Liviu Olteanu, acompaniat la vioară de Aurică Voinescu – membru al cunoscutului Taraf din Grecești, de solista Maria Camelia Chivu (Ansamblul „Rozele Calafatului”), de rapsodul popular Letiția Lungu (Ansamblul „Rapsozii Desnățuiului” din Giurgița), s-au bucurat de jocul tradițional dăruit de Ansamblul „Hora Desnățuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” de la Bârca, au admirat „Covorul oltenesc” țesut în atelierul din comuna doljeană Măceșu de Jos, administrat și promovat de Anca Lozan Dumitrescu, au admirat obiecte decorative din lemn realizate de Rodica și Viorel Dîlganu din Craiova, iile cusute în atelierul Lilianei Dobrițoiu, păpușile din pănuși ale Corinei Matei din județul Vâlcea.