Ziua internaţională a moaşelor

0
435

La 5 mai este marcată Ziua internaţională a moaşelor, lansată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), la sfârşitul anilor 1980, pentru a reliefa importanţa acestora, atât în sistemul sanitar, cât şi în cadrul comunităţilor.

În fiecare an, CIM prezintă o temă de campanie pentru a-şi motiva membrii asociaţi şi partenerii în organizarea de acţiuni pentru creşterea gradul de conştientizare privind statutul moaşelor şi al activităţilor acestora în îngrijirea mamelor şi nou-născuţilor lor. Tema din 2019, “Moaşele: apărătorii drepturilor femeii”, este importantă în recunoaşterea rolului vital pe care îl joacă moaşele în protejarea drepturilor femeilor şi fetelor. Marcarea zile reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a evidenţia dreptul moaşelor de a practica într-un mediu sigur şi permisiv, potrivit www.internationalmidwives.org.

În tot mai multe ţări, sunt organizate activităţi colaborând cu asociaţiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informaţii şi consiliere. Organizarea unei reuniuni, conferinţe sau a unui atelier urmăreşte informarea despre noile evoluţii în domeniu, şi schimbul de experienţă între moaşele din regiuni diferite.

Confederaţia Internaţională a Moaşelor a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 1980, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992. CIM este o organizaţie non-guvernamentală acreditată şi reprezintă moaşele, asociaţiile şi organizaţiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor. Potrivit sursei citate, în prezent, CIM are ca membre 132 Asociaţii ale Moaşelor, reprezentând 113 ţări de pe toate continentele. Împreună, aceste asociaţii reprezintă peste 500.000 de moaşe la nivel global.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi. OMS şi partenerii săi depun eforturi pentru încetarea discriminării, a hărţuirii şi a lipsei de respect, care împiedică moaşele să ofere îngrijiri de calitate gravidelor şi nou-născuţilor. De cele mai multe ori, eforturile moaşelor sunt limitate de relaţiile de putere inegale din cadrul sistemului de sănătate, potrivit www.who.int.

Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost înfiinţate opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi. În urma demersurilor AMsR, din 2002 au început să se înfiinţeze Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu, potrivit www.juridice.ro.

Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile în vremuri străvechi. (Sursa: Agerpres)