Reuniunea șefilor de Guvern ai statelor din Europa Centrală și de Est

0
488

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a participat  ieri  la Varșovia, la  reuniunea șefilor de Guvern ai statelor din Europa Centrală și de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 2004.

La Conferință au fost prezenți, de asemenea, șefii Guvernelor și înalți reprezentanți ai acestora din Republica Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Cipru, Republica Croația, Republica Estonia, Republica Lituania, Letonia, Malta, Slovenia, Ungaria, precum și vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

În alocuțiunea susținută cu acest prilej, trăgând concluziile reuniunii, premierul Viorica Dăncilă a prezentat un bilanț de etapă al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. A evidențiat finalizarea negocierilor într-un număr de 90 de dosare legislative, unele dintre acestea, precum Directiva Gazelor Naturale, Directiva privind drepturile de autor pe piața unică, Regulamentul privind înființarea autorității europene pentru muncă, Pachetul consumatori, Pachetul legislativ privind interoperabilitatea sistemelor informatice ale UE, Regulamentul privind extinderea mandatului Agenției Europene pentru Paza Frontierelor și Garda de Coastă, Pachetul bancar, Pachetul legislativ privind Uniunea Piețelor de Capital sau modificările aduse Regulamentului privind statutul și finanțarea partidelor și fundațiilor politice europene, fiind dosare foarte complexe.

Vorbind în calitate de reprezentantă a președinției Consiliului UE, Viorica Dăncilă a arătat că România va fi în continuare un susținător al proiectului european fondat pe convergență, coeziune și solidaritate între statele membre. A pledat pentru necesitatea ca toate statele membre UE să beneficieze de un tratament egal, nediscriminatoriu în funcție de mărimea teritoriului sau a amplasării geografice. În acest sens, a subliniat faptul că România îndeplinește criteriile tehnice necesare aderării la Spațiul Schengen și a cerut ca o decizie politică să fie luată cu privire la această temă. Premierul Dăncilă a insistat, de asemenea, asupra importanței politicii agricole comune și a convergenței plăților directe.

Totodată, prim-ministrul român a evidențiat efectele benefice ale extinderii Uniunii Europene și a arătat că aceasta rămâne cea mai bună modalitate de a demonstra puterea transformatoare a UE. În context, a reafirmat sprijinul României pentru statele candidate și aspiranții la aderare din Balcanii de Vest, promovând principiul extinderii în baza propriilor merite.