Regizorul Radu Afrim, angajat al Teatrului Național din Craiova!

0
1356

Vestea unui nou spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” montat de Radu Afrim – „Casa cu suricate”, după textul dramaturgului ceh David Drabek – a venit, ieri, însoțită de o alta la fel de bună: de aproximativ o lună, cunoscutul regizor este angajat al instituției! „Îmi place foarte mult la Craiova, e viață aici! Eu sunt ardelean și n-aș fi crezut să pot să mă simt atât de bine între olteni! Nu m-aș fi gândit…”, a declarat Afrim, ieri, în cadrul unei conferințe de presă în care a vorbit despre acest al doilea spectacol pe care îl pune în scenă aici. Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori români ai momentului, de trei ori câștigător al Premiul UNITER pentru regie, Radu Afrim a mai montat la Craiova, în anul 2017, „Dacă am gândi cu voce tare”, pe textul scriitorului bosniac Adnan Lugonic. „Casa cu suricate” – pe care o consideră „o piesă atractivă, o poveste foarte catchy, cu umor și personaje simpatice, care o să prindă la public” – va avea premiera națională sâmbătă, 20 aprilie 2019, și duminică, 21 aprilie 2019, ora 19.00, în Sala „Amza Pellea”. Spectacolul este recomandat publicului cu vârsta peste 16 ani.

Cu o carieră de peste 18 ani în domeniul teatral, cu spectacole montate în toată țara și în afara ei, distins cu trei Premii UNITER pentru cea mai bună regie – în 2006 pentru „Plastilina” de Vasili Sigarev (Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești); în 2007 pentru „Joi.MegaJoy” de Katalin Turoczi (Teatrul Odeon București); în 2016 pentru „Tihna” de Attila Bartis (Teatrul Naţional din Târgu Mureş – Compania „Tompa Miklos”) –, regizorul Radu Afrim a ales Craiova pentru proiectele sale din perioada următoare, deși a descoperit relativ de curând și trupa Teatrului Național „Marin Sorescu”, și orașul.

«Știam de acum doi ani, când am fost pentru prima dată în viața mea în Craiova – pentru că până atunci nu am călcat aici – că e fain, că se iese după repetiții la bere, că lumea râde, lumea trăiește… Nu e peste tot la fel. Sunt locuri în care lumea repetă și fiecare se duce acasă și își vede de treabă. Nu există întâlniri, împrieteniri, există doar o colaborare rece. Cel mai grav e la București, din punctul acesta de vedere, acolo nimeni, după spectacol, nu mai face ce se făcea altădată, să iasă dup-aia să mai discutăm, fie despre proiect, fie despre altceva. Sunt doar câțiva actori care mai fac lucrul acesta. Dar aici, la Craiova, se și lucrează bine, fără fițe, fără să se uite nimeni la ceas, și dup-aia lumea mai are chef să și iasă, să stăm împreună, să ne relaxăm… Pentru că repetițiile nu sunt o distracție, ci o muncă serioasă, unde ne iubim, dar ne și urâm. Și dup-aia… trebuie să reparăm totul la o bere!», a declarat regizorul.

Radu Afrim a mărturisit că a descoperit orașul la pas și cu aparatul de fotografiat în mână, cunoscută fiind pasiunea sa pentru fotografie. „Craiova este un oraș pe care eu l-am descoperit cu camera foto pe străzi neumblate de mine și fotografiind case care, din păcate, dispar, se distrug și nimeni nu pare că observă acest lucru. O lume care dispare încet…”, a mai spus acesta.

Pentru noul său spectacol montat aici a ales un text al scriitorului și regizorului de teatru de origine cehă David Drabek, distins cu Premiul „Alfred Radok”. În piesele sale, Drabek critică societatea contemporană, în special materialismul și consumerismul. Scrierile lui au elemente suprarealiste și anti-eroi ce suferă de fobii și deviații de comportament – aproape fiecare personaj este o victimă a societății putrede. Excepție nu face nici „Casa cu suricate”. Traducerea textului a fost realizată de Mircea Dan Duță, iar scenografia și costumele sunt create de Irina Moscu – aflată prima dată la Naționalul craiovean, dar cu care Radu Afrim are o îndelungată colaborare. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Raluca Păun (Rozica), Romanița Ionescu (Mama), Iulia Lazăr (Valerica), Ramona Drăgulescu (Nutzi), Constantin Cicort (Tatăl), Alex Calangiu (Ion), Claudiu Mihail (Lentziu), Cătălin Miculeasa (Buddha Boy) și Vlad Udrescu (Samuel/a).

„Este un basm pentru oameni mari, despre trei surori care locuiesc singure, fără mamă, fără tată, fără iubire în jurul lor. Însă fiecare își va găsi, la un moment dat, perechea. Am construit, cred, niște personaje foarte vii, ample, pline, foarte suculente cu acești actori. (…) Scenografa Irina Moscu a imaginat un spațiu oniric, în detaliu, un spațiu-muzeu și chiar mi-ar fi plăcut ca publicul să poată urca pe scenă să se uite în toate cotloanele acestei case care are patina timpului”, a mai spus regizorul Radu Afrim, adăugând că piesa „are umor, are tragism, are poezie multă și ironie” și că este „axată foarte multe pe personaje, pe construcția lor și pe relația dintre ele”. «Am ales această piesă pentru că este atractivă, are o poveste foarte catchy, are umor, are personaje simpatice care o să prindă la public. Nu e filosofică, e doar poetică… Iar lumea are nevoie de poezie în continuare, poate mai mult decât altădată”, a mai spus Afrim.

Spectacolul „Casa cu suricate” durează 180 de minute, cu pauză, și nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani. Următoarele două reprezentații sunt anunțate pe 4 și 18 mai 2019. Biletele costă 44, 34 și 24 lei pe platforma online și 45, 35, 25 lei la Agenția teatrală (rezervări: la numărul de telefon 0251.413.677).

 

«Într-o casă plină cu suricate, pe lângă păsări sabot și o cârtiță moartă, viețuiesc trei surori. Sora cea mică este bântuită de amintirea unei mame nebune și nu a mai părăsit suricatele de un an de la moartea subită a tatălui. Cea mare s-a cuibărit în fața televizorului și a mâncat până la imobilizare. Sora mijlocie este singura care muncește pentru a întreține casa cu suricate. Peste tot și toate guvernează spiritul unui fake Budha. Fetele sunt captive în acest univers extravagant. Trei bărbați apar în viața lor și le zbuciumă existența». (Sursa: Teatrul Național Craiova)