Cinci celule de la Mofleni, închise de Eco Sud

0
784

Eco Sud va închide primele cinci celule de la depozitul ecologic Mofleni a căror capacitate este deja depășită și a solicitat autorităților locale o majorare a tarifului de gunoi. Consilierii municipali – cu excepția liberalilor – au aprobat solicitarea de creștere a prețului la 19,27 de euro pe tonă, după ce li s-a spus că există două expertize independente care certifică legalitatea acestei măsuri.

 Închiderea primelor cinci celule de gunoi, existente la Mofleni, necesită o investiție de 13 milioane de lei din partea administratorului depozitului, firma Eco Sud. Operatorul a venit, prin urmare, cu o solicitare de majorare a tarifului de gunoi depozitat în rampă, la 19,27 de euro pe tonă. Conform operatorului, câte 11,8 lei pe tonă din acest tarif vor fi depuși într-un cont separat pentru a fi folosiți la operațiunea de închidere. Autoritățile locale au cerut și ele acceptul consilierilor locali. Aceștia au votat favorabil, săptămâna trecută, proiectul de hotărâre, însă după ce primarul Mihail Genoiu, care este împuternicit să semneze al șaptelea act adițional la contractul din 2002, a dat asigurări ferme că banii solicitați sunt perfect justificați.

Liberalii au votat împotrivă

Proiectul a provocat, totuși, comentarii. Liberalii au cerut explicații autorităților locale, reamintindu-le că despre celula nr. 1 se cunoaștea faptul că este deja închisă. „Eu o am o mare nelămurire. S-a vehiculat în spațiul public că celula nr. 1 ar fi închisă și era citată chiar Agenția de Mediu. Acum se vine cu un proiect de hotărâre prin care se vine cu aprobarea închiderii celulelor 1-5. Păi dacă celula 1 este închisă, cum solicităm bani pentru ea? Alocăm niște bani ca să închidem niște celule care nu știm exact dacă sunt închise sau nu?”, s-a întrebat consilierul PNL, Flavius Sirop. Acesta a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, astfel încât să autoritățile să aibă timp pentru studierea temeinică a legii: „Uitați-vă bine în lege, să nu asumăm bani din buzunarul craiovenilor pentru o entitate privată”, a atras atenția Sirop. 

Primăria Craiova: „Proiectul este în regulă”

Proiectul de închidere a depozitului de la Mofleni a fost înaintat CL încă de anul trecut, dar consilierii și-au declinat competența în favoarea unei expertize. „Expertiza a demonstrat foarte multe nelegalități în proiectul depus de către operator, mai ales că era un proiect făcut prin anul 2009 și normal că era depășit din toate punctele de vedere. Expertul a făcut anumite observații de care noi am luat act în ședința de CL și am respins proiectul”, a relatat primarul Craiovei. Operatorul Eco Sud a redepus un alt proiect, ținând cont de toate observațiile făcute de expert, care și acesta a fost expertizat. „Expertiza aceasta vine să ne confirme faptul că proiectul este în regulă, de această dată. Ba mai mult decât atât, se specifică, în finalul expertizei, că este singura soluție tehnică care poate fi acordată în privința închiderii acestui depozit”, a punctat Genoiu.

13 milioane de lei, costurile de închidere

Alin Glăvan, Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova, a confirmat că proiectul a fost realizat de Eco Sud și evaluat ulterior de un expert independent. „Concluziile expertului sunt următoarele: proiectul tehnic de închidere respectă cerințele legislației în vigoare, cu privire atât la forma documentului, cât și a conținutului acestuia. Soluția tehnică de închidere respectă prevederile normativului tehnic de depozitare a deșeurilor: soluția de profilare a deșeureilor este singura soluție fezabilă. Costurile de închidere sunt justificate prin programe de calcul a devizelor”, a spus funcționarul primăriei. Alin Glăvan a subliniat faptul că fondul care va fi constituit pentru operator va fi la dispoziția autorității locale, ceea ce înseamnă că nici o sumă nu poate fi luată de acolo de către Eco Sud fără acordul municipalității.