Craiovenii merg pe varianta PSD

0
411

Institutul de Sondaje şi Cercetări Sociologice din cadrul Universităţii din Craiova a realizat un sondaj de opinie, în perioada 7-11 martie, intervievând 792 de persoane, cu vârste de peste 18 ani, din 16 zone ale municipiului Craiova. Au fost adresate 22 de întrebări, structurate pe patru coordonate, fiind evaluate efectele crizei economice, încrederea în Guvern şi Preşedinţie, precum şi preferinţele electorale privind alegerile locale şi parlamentare. Fie şi doar orientativ, fiindcă suntem departe de campania electorală, cercetarea sociologică de faţă sugerează anumite linii de sens.

Cu un an înainte de momentul alegerilor locale, craiovenii sunt pesimişti în privinţa viitorului lor. Majoritatea sunt de părere că vor continua să o ducă rău şi în următorii ani, criza economică afectându-le veniturile mult timp de acum încolo. 44,4% dintre craioveni mărturisesc că nu mai au încredere în nici o instituţie publică, 48% nu găsesc nici o persoană capabilă să conducă România în condiţiile actuale şi 25% nu se vor prezenta la vot. Pe acest fond de dezamăgire, PSD-ul este, totuşi, partidul cel mai bine clasat, beneficiind de 22,5% din sufragiile electoratului. Candidatul la Primăria Craiova continuă să rămână tot Antonie Solomon, pe care l-ar vota 59% dintre craioveni.

Sondajul arată că majoritatea craiovenilor, respectiv 68,9%, spun că o duc mai rău în 2011, comparativ cu anii trecuţi. Doar 2,5% din cei intervievaţi susţin că au un nivel de trai mai bun, în timp ce 28% mărturisesc că o duc la fel ca până acum. Iar principala cauză a acestei stări de spirit o reprezintă diminuarea veniturilor. 27,6% dintre repondenţi s-au plâns că nu le mai ajung banii nici pentru strictul necesar. Chiar dacă nu se încadrează în clasa cazurilor disperate, sunt destul de mulţi craioveni care se descurcă la limită, 34,3%. Există şi o clasă de mijloc, 29,1%, căreia banii le ajung doar pentru un trai decent. Cei care nu resimt criza sunt puţini, 3,1% dintre cei intervievaţi recunoscând că dispun de tot ce au nevoie, fără să se restrângă de la nimic şi, în plus, mai fac şi economii.

Şi Uniunea Europeană are o parte din vină

Locuitorii Băniei sunt de părere că au de suferit din pricina Guvernului pe care îl consideră incompetent. Întrebaţi cine este responsabil pentru dificultăţile economice şi sociale ale ţării, 44,1% au răspuns că Executivul, 18,6% au dat vina pe preşedinţie. Şi partidele politice au vina lor, au considerat 10,4% din cei intervievaţi. O altă instituţie care a dezamăgit este Parlamentul, care a fost înfierat de 4,5% din repondenţi, şi, nu în ultimul rând, chiar Uniunea Europeană, care este scoasă vinovată de 1,5% dintre craioveni. Interesant este că pe lista acuzaţilor se află şi societatea civilă. 10% dintre repondenţi au declarat că, pe lângă instituţiile publice, au pus umărul la împingerea pe marginea prăpastiei şi oamenii din ţara noastră. Un procent relevant, de 5,3%, consideră că de acest dezastru economic se face vinovat cu totul şi cu totul altcineva.

Să pice Guvernul – 13,1%,  să plece preşedintele – 11,3%

Peste 50% dintre craioveni spun că măsurile luate de Guvernul Boc pentru combaterea crizei sunt foarte rele şi doar 10,8% consideră că deciziile sunt bune şi foarte bune. Ca atare, locuitorii din Bănie consideră că s-ar depăşi criza dacă s-ar schimba acest Guvern – 13,1% sau dacă s-ar înlocui preşedintele – 11,3%. De altfel, Guvernul Boc, ca şi preşedinţia, se află în cădere liberă şi în privinţa popularităţii. Doar 1,2% dintre craioveni îi mai dau o şansă Executivului, în timp ce preşedintelui – 2,4%. La polul opus, instituţia cu cea mai mare încredere la populaţie a rămas tot Biserica – cu 29,5%, urmată de Armată cu 9,4%. Alte propuneri se referă la crearea de locuri de muncă, fiind considerată o măsură bună de 10,9% dintre craioveni; atragerea de investiţii şi alte măsuri economice fiind creditate de 9% dintre repondenţi.

Victor Ponta, cel mai bun premier

Din plan politic, criza ar putea fi atenuată de PSD. Social-democraţii sunt creditaţi de 23,7% din craioveni, fiind urmaţi de liberali – cu 15,3%. Actualul partid de guvernământ, PD-L, se mai bucură de încrederea a doar 6,3% dintre locuitorii Craiovei. Partidul lui Dan Diaconescu se apropie de podium, fiind creditat de 4,2% dintre cei intervievaţi. Interesant este faptul că aproape jumătate dintre cei intervievaţi crede că nici unul dintre partidele mai sus menţionate ar putea scoate ţara din criză. Proporţia nehotărâţilor se păstrează şi în privinţa liderilor politici. 7,2% dintre craioveni cred că Victor Ponta ar fi premierul care ar soluţiona criza, iar 7,1% sunt de părere că această persoană este Mugur Isărescu. Crin Antonesscu ar fi un premier capabil în viziunea a 5,5% dintre locuitorii Băniei. Klaus Johannis şi Adrian Năstase se află pe poziţii apropiate, fiind apreciaţi de 3,5%, respectiv 3% dintre craioveni.

USL ar câştiga alegerile parlamentare

Locuitorii din Bănie îl văd la Cotroceni pe liberalul Crin Antonescu, care ar obţine 19,3%. Este urmat de Victor Ponta, cu 7,5% din voturi. Foştii contracandidaţi la alegerile din 2009, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, au ajuns, în sfârşit, pe o poziţie de egalitate, cu 3,7% dintre voturi. Dan Diaconescu vine tare din urmă cu 3,1%, iar fostul premier Adrian Năstase, cândva şi el candidat la preşedinţie, intră în cărţi cu 1,5%. Un procent destul de mare, de 43% din repondenţi, a recunoscut că nu ştie pe cine ar vota în funcţia de preşedinte al României. Dacă duminică s-ar organiza şi alegeri parlamentare, 28,1% dintre craiovenii ar vota PSD-ul, 19,4% cu PNL şi 7,1% cu PD-L. Sondajul scoate în evidenţă şi un aspect foarte important, anume că 22,6% dintre craioveni sunt decişi să nu se mai prezinte la urne. Preferinţa se menţine şi în cazul în care ar candida alianţele politice, USL ar obţine 53,2% din sufragii, iar  actuala alianţă de guvernare doar 7,5% din voturi.

Antonie Solomon

Antonie Solomon, cel mai bine clasat

Craiovenii sunt mai decişi când trebuie să-şi voteze primarul. 59,1% dintre locuitorii din Bănie au declarat că l-ar vota pe Antonie Solomon, dacă acesta ar candida pentru Primăria Craiova, un procent care i-ar oferi mandatul din primul tur. Celălalt candidat al PD-L, actualul viceprimar Mărinică Dincă, ar fi creditat cu 6% din voturi. Doi dintre candidaţii anunţaţi de PSD, Lia Olguţa Vasilescu şi Gheorghe Nedelescu, se află pe poziţiile trei şi patru, cu 5,6% şi, respectiv 4,4% din votul craiovenilor. Din tabăra liberalilor, cel mai bine plasat în sondaj este candidatul Cristina Calangiu, care ar fi votată de 2,1% dintre craioveni. Candidaţii îşi păstrează cam aceleaşi poziţii, cu procentele de rigoare, şi în cazul în care sunt nominalizaţi de electorat: Antonie Solomon – 54%, Mărinică Dincă – 6,5%, Gheorghe Nedelescu – 2,7%, Mihai Fifor – 2%. Sondajul mai menţionează şi că 25% din electoratul din Bănie nu s-a decis cui să-i dea viitorul mandat de primar.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN