Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru al Comisiei CONT şi membru supleant al Comisiei LIBE, a declarat că isteria de la Bruxelles cu numirea procurorului european a declanşat-o şi întreţinut-o PSD-ul. În mod normal, procedura era una simplă şi nu isca astfel de discuţii şi controverse. În mod normal, astăzi, cel care s-ar fi aflat pe locul întâi, dupa interviul susţinut în faţa juriului format din 15 specialişti în drept ai UE, acela ar fi fost deja desemnat, dar s-a prelungit procedura din motiv de „circ românesc…scrisori peste scrisori, telefoane peste telefoane”.
Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, va fi propunerea înaintată președintelui Parlamentului European, după ce săptămâna trecută a primit cele mai multe voturi în Comisiile LIBE – 26 și CONT – 12. Ea a fost urmată de candidatul francez, Jean-François Bohnert , cu 22 de voturi, în timp ce germanul Andres Ritter a primit doar un vot, ca și cu o zi înainte, în comisia CONT. Au fost 50 de voturi exprimate în Comisia pentru justiție și libertăți (LIBE), unul fiind vot alb. Comisia LIBE are 60 de membri, dar au fost 10 absențe. „Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă. În acest moment, fosta şefă DNA depinde doar de negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, pentru a prelua această funcţie nou creată. Dacă nu era Kovesi, astăzi se ştia deja cine este procuror…”, a explicat Marian Jean Marinescu.
Vicepreşedintele Grupului PPE din PE mai spune că în mod normal Consiliul ar fi cel care ar trebui să se retragă, pentru că vorbim de Parlament. „Următoarea etapă este, astfel, cea a negocierilor, care ar trebui să se finalizeze până la încheierea mandatului actualului Legislativ european, în condițiile în care la sfârșitul lunii mai sunt alegeri pentru alegerea unui nou Parlament European. Dacă Consiliul nu se retrage, atunci va urma şi o altă rundă de negocieri şi tot…Nu este exclus, ca această numire să se facă de către viitorul Parlament. Consiliul ar trebui să cedeze şi dintr-un alt motiv şi anume, că nu au votat 4 ambasadori, adică, 4 state s-au abţinut. Au avut dreptul să voteze 22 de ambasadori, fiecare având la dispoziţie 6 puncte (3+2+1) . 50 de puncte s-au dus la candidatul francez, 29 la candidatul român şi 29 la candidatul german. 4 ambasadori nu ar fi votat deloc, iar Romania ar fi acordat punctaj maxim candidatului francez. Acum eu nu înţeleg…domnul Macron a fost întrebat, dacă îl susţine pe Jean-François Bohnert…întreb şi eu, pentru că am înţeles că noi l-am susţinut…”, a mai spus deputatul european, Marian Jean Marinescu.
Legat de funcţia în sine, Marinescu spune că prin România nu se ştie exact care sunt atribuţiunile acestui procuror, pentru că nu face ceea ce face aici DNA-ul, nicidecum. Acolo lucrurile stau altfel şi atunci este de neînţeles reacţia celor din PSD. „Ne-am făcut doar de râs, dacă nu era Kovesi, nici nu se ştia când se desemnează procurorul european. Da, este o funcţie nouă şi poate a iscat ceva interes, dar în niciun caz nu se negociază la rând cu postul de preşedinte al Comisiei Europene. Da, se negociază postul de preşedinte al Comisiei Europene, dar în alte condiţii, şi cu alte funcţii, în niciun caz postul de procuror european nu intră în calcul…”, a explicat vicepreşedintele PPE.