Mangia, tactică-faliment şi cu Astra

0
558

Universitatea Craiova – Astra Giurgiu 1-2

Au marcat: Koljic 49 / Llullaku 76, Donkor 88 – autogol.

Stadion: “Ion Oblemenco”, spectator: 18.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli  6– Martic 5, Kelic  6 (46 Donkor) 4, Tiago Ferreira 5, Briceag 3 – Bărbuţ 6, Mateiu 6, Cicâldău 6, Nuno Rocha 5 (82 Drăghici) – Cristea 5 (66 Mihăilă) 4, Koljic 6. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: Popescu – Dimitrov, Popa, Bic.

Astra Giurgiu: Lazar 6 – Belu 7 (86 Roşu), Bejan 7, Cestor 7, Radunovic 7 – Begue 6 (64 V. Gheorghe) 7, Mrzljak 7, Romario Pires 6, Butean 7 – Llullaku 8, Hambo 7 (54 Zoua) 7. Antrenor: Costel Enache. Rezerve: Miguel Santos – Erico, Biceanu, Balaure.

Arbitru: Iulian Călin 7. Asistenţi: Octavian Şovre, Radu Ghinguleac. Rezervă: Eduard Ioniţă.

Observatori: Imilian Şerbănică, Laszlo Sajtos.

 

În epilogul sezonului regular, Craiova şi Astra s-au luptat pentru un singur punct, care li s-ar fi adăugat, în caz de succes, în ierarhia play-off-ului, o eventuală remiză transformând practic meciul într-unul amical. Un „amical” însă cu asistenţă record, în jur de 18.000 de spectatori fiind prezenţi în tribunele arenei „Ion Oblemenco”, unde un fost coleg şi prieten al „Tunarului”, Teo Ţarălungă, a dat lovitura de start a partidei. Duelul Craiova – Astra se va repeta şi peste câteva zile, în prima etapă a play-off-ului, când se va juca practic pe 6 puncte. Dacă Mangia n-a putut miza pe căpitanul Bancu, suspendat, Costel Enache nu l-a avut în teren pe Alibec, vârful acuzând minore probleme medicale, şi a fost menajat pentru play-off. Echipele satelit ale celor două cluburi se întâlniseră câteva ore mai devreme, pe „Extensiv”, la nivelul Ligii a III-a, dar n-au rezultat nici goluri nici spectacol din duelul juvenil.

Din start s-a văzut că oltenii au fost parcă amputaţi pe partea stângă, unde internaţionalii Bancu şi Mitriţă obişnuiau să producă panică adversarilor, înlocuitorii Briceag şi Nuno Rocha fiind doar substitute de formă, fără substanţă, ba uneori ridicoli. De altfel, Nuno Rocha a şi irosit uşor prima situaţie de gol a meciului, cu o reluare defectoasă din centrul careului. Ocaziile mari ale primei reprize au aparţinit însă oaspeţilor, Astra fiind echipa mai coerentă, cu idee clară de joc, în timp ce gazdele, aşa-zise pretendente la titlu, au afişat un hei-rup neconvingător. În minutul 28, după o minge pierdută de Cicâldău la centru, Hambo a avut duel direct cu Pigliacelli, dar italianul a câştigat. Peste zece minute, Butean a centrat pe capul lui Llullaku, pierdut de Briceag, dar albanezul a fost copleşit de situaţia clară de gol în care se afla şi n-a nimerit poarta cu lovitura de cap.

La relure, Craiova a părut enervată de statutul conturat în prima parte, de echipă inferioară pe teren propriu, şi a înscris repede. Pasa lui Bărbuţ a venit înainte ca Andrei Cristea să intre în ofsaid, şutul moldoveanului a fost blocat de Lazar, dar Koljic a speculat respingerea şi a deschis scorul, ajungând la 12 goluri în 16 meciuri de campionat. N-a fost însă decât o trresărire a oltenilor. Astra a venit în Bănie să demonstreze că e challlanger real la poziţia de podium a Craiovei şi a şi reuşit. Llullaku n-a mai ratat a doua şansă de gol, apărută dintr-o centrare de pe „bulevardul Briceag”, şi a reluat impecabil din centrul careului, stabilind un scor mai apropiat de realitatea din teren. Peste câteva minute, tot Llullaku putea întoarce rezultatul, la un corner, dar i-a lipsit precizia de mai devreme. Superioritatea oaspeţilor avea să fie reflectată mai clar prin rezultatul final. Chiar dacă victoria a venit dintr-un autogol, al lui Donkor, ea a venit pe fondul unei evoluţii mult mai bune al echipei lui Enache, chiar în fieful Craiovei. În timp ce Mangia imprimă doar „atitudine” jucătorilor săi, dar nu şi o idee de joc concretă, Costel Enache a fost net mai inspirat în duelul tactic şi rezultatul a fost o consecinţă firească a derulării jocului. După această ultimă evaluare, una drastică, oltenii trebuie să-şi pună mai degrabă problema menţinerii poziţiei a treia, decât a atacării titlului, fiindcă înjumătăţirea punctelor ar putea mai mult să-i dezavantajeze, decât să-i ajute.