Alexandra Presură, deputat PSD Dolj: „Prin măsurile luate pentru crearea de noi locuri de muncă, şomajul a ajuns la cel mai scăzut nivel de după 1989”

0
466

Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD au adoptat, în ultima perioadă, o serie de măsuri în vederea creării de noi locuri de muncă şi reducerii şomajului. Acestea au fost concretizate atât prin creşterea exponenţială a locurilor de muncă, cât şi prin diminuarea considerabilă a ratei şomajului, acesta fiind acum la cel mai scăzut nivel de după 1989, de 3,48%. Una dintre măsurile luate pentru reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată este majorarea subvenţiilor la 2.250 lei pentru angajatorii care încadrează persoane din grupuri vulnerabile sau care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu. Astfel, modificările Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă prevăd că, în vederea încadrării în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, cuantumul subvenţiilor acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj se majorează de la 900 lei la 2.250 lei.

În aceeaşi idee, legislativul a decis ca persoanele apte de muncă, beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, îşi pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională, prin Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Persoanele aflate în situaţiile respective vor beneficia de orientare personalizată şi vor încheia un acord de integrare în muncă cu Serviciul public de ocupare a forţei de muncă, în cazul în care doresc să mai primească sumele respective.

O altă hotărâre stimulativă se referă la aprobarea Programul „Prima chirie”, destinat stimulării mobilităţii forţei de muncă, care stipulează că subvenţionarea cu 75% din cheltuielile cu chiria şi utilităţile pentru cei care îşi găsesc un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu, în limita de 900 de lei/lună pentru fiecare angajat.

De asemenea, pentru creşterea procentului reintegrării pe piaţa muncii a tinerilor dezavantajaţi, s-a adoptat o lege prin care aceştia se pot angaja, timp de 24 de luni, în instituţiile publice locale, pentru a dobândi competenţele necesare în viitoarea carieră. Instituţiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piaţa muncii a tinerilor dezavantajaţi şi îi vor sprijini să acumuleze experienţe, competenţe şi abilităţi pe care le vor putea ulterior valorifica în mediul privat. De această prevedere vor beneficia tineri cu vârsta între 16 şi 26 ani, care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, aflaţi în sistemul de protecţie al statului sau care provin din acesta, precum şi cei care au cel puţin un copil în întreţinere.

Iată, aşadar, doar câteva dintre reglementările promovate pe parcursul anului trecut de către Executiv şi Parlament, care vin în sprijinul familiilor românilor, îndeosebi a categoriilor defavorizate, pentru a le oferi o creştere a calităţii vieţii şi suportabilitatea costurilor necesare traiului de fiecare zi.

Alexandra Presură, deputat PSD Dolj