Craiova, ocolită de problemele de la CEO

0
450

Craiovenii nu riscă să rămână fără căldură din pricina problemelor apărute la CEO. Reprezentanții companiei au dat asigurări ferme că agentul termic care pleacă de la Termo II din Bariera Vâlcii spre toate punctele termice din Craiova vor funcționa fără restricții, după programul obișnuit și la capacitatea normală.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este, după cum se știe, unicul furnizor de energie termică al Craiovei. Sucursala Electrocentrale II din Bariera Vâlcii este componenta care asigură aburul fierbinte pe baza căruia se prepară, în punctele termice, gigacaloria cu care se încălzesc toți locatarii. Cum greva minerilor de la mai multe cariere ale companiei a pus în pericol rezerva de cărbune, stocurile fiind drastic diminuate, s-a pus și problema ca blocurile din Craiova să nu mai primească nici ele toată cantitatea de gigacalorie necesară. Sau, într-un scenariu și mai negru, să rămână chiar în frig.

Agentul termic nu va fi oprit în Craiova

Reprezentanții CEO au respins categoric oricare dintre aceste două variante. Întrebat dacă problemele cu care se confruntă compania, în acest moment, vor afecta cumva și alimentarea cu agent termic a blocurilor din Craiova, directorul Dan Vasile a declarat că nu poate fi vorba de așa ceva. ”Nu este și nu va fi nici un fel de problemă legată de încălzirea municipiului Craiova. Nici măcar nu s-a adus în discuție posibilitatea de a opri alimentarea cu agent termic a blocurilor din municipiu. Adică, vreau să spun că orice s-ar întâmpla și orice decizie se va lua, craiovenii vor avea căldură în apartamente ca și până acum”, a menționat Dan Vasile, director în cadrul CEO.

Termo II are tot stocul de cărbune asigurat

Potrivit acestuia, Termo II Bariera Vâlcii are asigurată, în acest moment, întreaga cantitate de cărbune, ceea ce îi permite să funcționeze în parametri normali, pe toată perioada iernii. „Stocul de cărbune care există la Termo II, în prezent, este în măsură să producă energia termică necesară pentru încălzirea populației. Și chiar dacă ar fi unele sincope în alimentarea cu cărbune a companiei, sucursala din Bariera Vâlcii va funcționa normal, deci nu există absolut nici o temere că locatarii de la blocuri se vor trezi fără căldură”, a mai spus directorul Dan Vasile. Reprezentanții CEO au precizat că au comunicat același lucru și autorităților locale.

Termocentrala Rovinari a fost închisă

Angajaţii de la mai multe cariere ale CEO s-au aflat și ieri, în cea de-a șaptea zi de grevă, aceștia refuzând să intre în ture şi cerând, în continuare, majorarea salariilor cu 1.000 de lei şi acordarea de vouchere de vacanţă. Lucrul care i-a nemulţumit pe mineri a fost anunţul administraţiei către liderii de sindicat că, în acest an, nu vor fi acordate majorări salariale şi nici alte drepturi, iar după negocieri li s-a propus 700 de lei la salariu. Minerii de la o singură carieră – Jilț Nord – au acceptat această sumă și au intrat în tură, ceilalți angajați fiind tot în grevă. Din lipsă de cărbune, termocentrala de la Rovinari a fost închisă, în noaptea de miercuri spre joi, conducerea companiei anunțând că grupul va rămâne oprit până pe 20 ianuarie. Ca efect imediat al grevei, marile termocentrale din Oltenia – Turceni și Ișalnița – sunt pe cale să-și epuizeze și ele stocurile de cărbune.