Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj – la ora bilanţului pe 2018

0
567

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia” al judeţului Dolj a prezentat evaluarea activităţii , pe anul 2018, în cadrul unei şedinţe la care au participat alături de conducerea ISU, col. Cezar Damian, adjunct al inspectorului general IGSU, Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Mihail Genoiu, primarul Craiovei, reprezentanţi ai celorlalte instituţii din cadrul MAI. Conform bilanţului prezentat, la Dolj, în anul trecut, nu au fost evenimente deosebite, iar totul s-a desfăşurat normal.

Bilanţul a fost prezentat de col.  Constantin Florea, inspector şef al ISU Dolj. Conform acestuia, în 2018, în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor, cadrele Inspecţiei de Prevenire au efectuat 736 de controale , fiind depistate 1.355 de deficienţe, 297 dintre acestea fiind remediate în timp scurt, iar 990 au fost sancţionate contravenţional, prin aplicarea a 395 de amenzi, în cuantum de 1,5 milioane de lei, şi 602 avertismente. De asemenea, au fost acordate zece amenzi, cu un total de 20.000 de lei, pe timpul intervenţiilor de stingere a incendiilor. În domeniul avizării – autorizării, au fost emise 134 de avize de securitate la incendiu, 17 de protecţie civilă, 56 de autorizaţii de securitate la incendiu, o autorizaţie de protecţie civilă şi au fost eliberate 21 de acorduri pentru jocuri de artificii şi două pentru comercializarea articolelor pirotehnice. Isu Dolj a gestionat aproape 11.000 de acţiuni de intervenţie, cu o medie zilnică de 30. Cele mai multe, peste 8.000, au fost la SMURD (o medie de 22/zi), fiind asistate aproape 8.400 de persoane, dintre care 1.041 de copii. De asemenea, au fost 484 de incendii, 46 de intervenţii pentru asistenţa persoanelor, 114 protecţia comunităţilor, 334 alte situaţii de urgenţă (inundaţii, misiuni pirotehnice, fenomene meteo periculoase, etc.). Încendiile produse în 2018 au fost generate de focul deschis (60%), instalaţii electrice defecte (14%), coşuri de fum necurăţate (7%), acţiuni intenţionate (3%), restul din alte cauze. În urma intervenţiilor , au fost salvate 80 de persoane (21 de copii), dar cu toate eforturile depuse, şape persoane au decedat, iar alte cinci au suferit diverse traume.

Dotări de ultimă generaţie

În ceea ce priveşte baza materială, ISU Dolj a fost dotată, anul trecutcu trei autoambulanţe, două autocamioane, două containere de suport logistic al intervenţiei, un container suport logistic iluminat, un complet tabără mobilă pentru persoane sinistrate, două autospeciale de transport efective la intervenţie, o ambarcaţiune de intervenţie rapidă în caz de urgenţă CBRN pe fluviul Dunărea şi două autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, inspectoratul a fost înzestrat cu patru bărci pneumatice şi echipamente, unde se semnalase un deficit major.

Rezultate în sport şi grijă pentru viitor

Nu au lipsit performanţele sportive şi grija pentru viitor. Astfel, plt.maj.  Corina Cucu a obţinut două medalii de aur şi una de argint la competiţia internaţională „European Police and Fire Games”, în Gibraltar, iar mr. Bogdan Răducan  s-a clasat pe primul loc la campionatul de tenis de câmp al Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România. De asemenea, lotul ISU Dolj s-a situat pe prima treaptă a podiumului la Competiţia Naţională de Descarcerare şi Prim – Ajutor Calificat, proba „descarcerare din autovehicule”, urmând să participe, în luna septembrie a acestui an, la Campionatul Mondial din Franţa. În ceea ce priveşte viitorul, ISU Dolj a recrutat 57 de candidaţi pentru admitere la instituţiile de învăţământ militare, 14 dintre ei fiind admişi, iar pentru sesiunea ianuarie 2019, de admitere la Şcoala de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldeşti, au fost recrutaţi 39 de candidaţi.