160.000 de cetățeni de toate naționalitățile au luat parte la peste 1.200 de dezbateri publice

0
402

Comisia Europeană a publicat luna trecută, un raport intermediar cu privire la dialogurile și consultările cu cetățenii. Acesta se bazează pe contribuțiile cetățenilor și a fost utilizat în cadrul discuțiilor liderilor UE din 13-14 decembrie 2018. De la începutul mandatului Comisiei Juncker, 160.000 de cetățeni de toate naționalitățile, vârstele, rasele, religiile și din întregul spectru politic au luat parte la peste 1.200 de dezbateri publice organizate în primării, universități, fabrici și în alte locuri din întreaga Uniune Europeană.

Raportul intermediar arată că aproape două treimi dintre europeni afirmă că sunt optimiști în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, acesta fiind cel mai înalt nivel înregistrat din 2009. Majoritatea cetățenilor consideră că Europa este esențială pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm în prezent, printre care schimbările climatice, problemele economice și sociale, migrația și securitatea. Ei percep Europa ca pe un continent al valorilor, un proiect pentru pace și un spațiu al libertății și democrației, în care drepturile fundamentale sunt respectate.

Europenii ar dori un grad mai mare de armonizare în domenii precum protecția mediului

76% la sută din populație consideră că UE este un loc al stabilității într-o lume plină de neliniște și doresc o abordare comună atât în domeniul politicii externe, cât și al politicii de apărare. Deși numeroși cetățeni apreciază avantajele oferite de moneda euro (aproape trei sferturi din populația zonei euro sprijină uniunea economică și monetară), persistă temeri legate de fluctuațiile sau instabilitatea prețurilor cauzate de nerespectarea normelor. Europenii ar dori un grad mai mare de armonizare în domenii precum protecția mediului și siguranța alimentară, o economie dinamică și reforme care să facă Uniunea mai eficientă și mai transparentă. Raportul intermediar de astăzi privind procesul aferent Cărții albe va fi prezentat statelor membre în cadrul Consiliului European din decembrie 2018. Un raport final va fi prezentat apoi la primul summit UE27 de la Sibiu, din România, la 9 mai 2019, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor europene.

Membrii Comisiei au străbătut Europa și au ascultat opiniile cetățenilor

În cadrul Anului european al cetățenilor 2013, Comisia a lansat primul său dialog cu cetățenii, dedicat dezbaterilor și schimburilor de opinii cu cetățenii, precum și cu politicienii de la nivel național și local. Aceste întâlniri publice, concepute și organizate de Comisia Europeană, permit cetățenilor din toate mediile să dezbată, să facă schimb de opinii și să vorbească liber cu cei aflați în slujba lor, de la comisari și membri ai Parlamentului European, ai Comitetului Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European până la reprezentanți ai autorităților europene, naționale, regionale sau locale. În martie 2017, Comisia a lansat, odată cu publicarea unei „Cărți albe privind viitorul Europei”, o nouă dezbatere asupra viitorului UE cu 27 de state membre. Pentru a stimula această dezbatere, Comisia a mărit în mod semnificativ numărul dialogurilor organizate. Membrii Comisiei au străbătut Europa și au ascultat opiniile cetățenilor cu privire la diferitele scenarii prezentate, acordând astfel tuturor șansa de a contribui la modelarea Uniunii.

 

În martie 2018, 27 de state membre au aprobat un cadru comun privind consultările cu cetățenii, care completează activitatea Comisiei în acest domeniu. Pentru a sprijini acest proces, Comisia a lansat o consultare online specială, întrebările fiind concepute de un grup de cetățeni europeni. Consultarea online privind viitorul Europei a primit peste 75.000 de contribuții.