Craiovenii nu mai sunt taxați pentru apa meteorică

0
1722

Craiovenii au scăpat de plata apei meteorice. Aleșii locali au votat, ieri, ca apa provenită din ploi sau din topirea zăpezilor să nu mai fie facturată craiovenilor care locuiesc la bloc și nici celor care locuiesc la case, chiar dacă aceștia din urmă dispun de curte și o mică grădiniță de legume.

La originea eliminării acestei taxe se află un demers al primarului Craiovei, Mihail Genoiu. Cu susținerea deputatului PSD, fostul primar Lia Olguța Vasilescu, acesta a pus problema reprezentanților din guvern, reușind în final să aducă două modificări la ultima lege în domeniu – cea aprobată în iulie 2018 – în sensul ca populația să nu mai fie obligată să fie taxată și pentru această apă meteorică. După votul de ieri, din CLM Craiova – care a fost unul în unanimitate pentru eliminarea taxei –  edilul a ținut să aducă unele precizări, dat fiind faptul că existaseră anterior dispute aprinse pe acest subiect cu opoziția. Genoiu a explicat, atât în plen, cât și într-o scurtă declarație de presă de după ședință, de unde au plecat problemele și ce s-a făcut pentru îndreptarea lor.

Plata apei de ploaie, suspendată din 2014

Primarul Craiovei a arătat că vechea lege, cea din 2006, (legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006) prevedea ca fiecare operator de servicii de apă și canal, că este public sau privat, era liber să-și calculeze propriul tarif de apă. Adică putea sau nu să includă în  tarif și apa meteorică, iar aceasta era facturată pe principiul că era preluată de pe proprietăți în rețeaua de canalizare a orașului. „Compania de Apă Oltenia, în 2014, și-a calculul tariful și a ajuns la concluzia că nu este obligatoriu ca această apa meteorică să fie o componentă în tariful persoanelor fizice. Și a fost scos apa meteorică din prețul apei practicat pentru populație”, a reamintit Genoiu.

Taxarea obligatorie, introdusă din iulie 2018

Din 2014 și până în 2018, craiovenii nu au plătit această apă meteorică. Pe final de an, autoritățile au venit cu un proiect de hotărâre pentru reintroducerea în tariful final al apei. S-au iscat discuții în CLM Craiova, puterea susținând că se proceda așa din pricină că devenise o măsură obligatorie, iar opoziția mergea pe ideea ca primăria să subvenționeze apa meteorică în contul cetățenilor. Legea se schimbase din iulie 2018, când au fost introduse două aliniate noi, iar fiecare parte își întemeia argumentele pe câte un articol. „O inițiativă a parlamentarilor de la PNL a făcut ca legea 241 din 2006 să fie ajustată, în iulie, cu aliniatele 23 și 24, din articolul 31. Pe de o parte, legaliza, sub o formă corectă, subvențiile pe care primăriile le acordau operatorului de apă și canal pentru apa meteorică destinată persoanelor fizice. Dar și această preluare a subvențiilor de către primării se face într-o anumită situație, în special acolo unde sunt operatori mici și trebuia legalizată. Dar ceeea ce a fost anormal a fost însă acel aliniat 24, prin care se obligau toți operatorii să factureze apa meteorică”, a arătat Mihail Genoiu.

OUG pentru anularea taxei, obținută de echipa de la Dolj

În opinia acestuia, obligația operatorilor de a introduce facturarea apei meteorice de la populație nu era o măsură justă atâta timp cât existau, în țară, societăți sau companii operatoare cu bugete și așa consistente. În logica primarului, mulți dintre acești operatori au situații financiare foarte bune și închid anul pe profit, în timp ce un serviciu de apă și canal trebuie să fie orientat întotdeauna spre o finalitate socială: „să deservească cetățenii, nu să îndestuleze anumite bugete”. ”Deci, acest aliniat 24, cu obligativitatea taxării, nu mi s-a părut normal. Și atunci am reușit, cu sprijinul doamnei deputat Lia Olguța Vasilescu, să intervenim la guvern și, prin OUG nr.114 din 2018, să fie anulate aliniatele respective, 23 și 24. Ca urmare, peste tot în țară nu se mai plătește apa meteorică”, a explicat primarul Craiovei.

CAO își modifică regulamentul

Prin urmare, conform prevederile articolului 82 din Ordonanța de Urgență nr.114/2018, „aliniatele (23) și (24) ale articolului 31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 7 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă”. La nivel local, primul pas a fost făcut ieri în CLM Craiova. Consilierii municipali și-au dat votul ca primarul Mihail Genoiu să voteze în adunarea generală a CAO pentru modificarea regulamentului acesteia. Concret, se va modifica art.216 alin.4 al companiei, care prevede ca populația să nu mai fie taxată pentru apa de ploaie.