România n-a rezistat în faţa Rusiei, la Eurohandbal

0
391

Aşa cum era de aşteptat, Rusia n-a avut probleme în faţa României, la semifinala Euro 2018, câştigând cu 28-22. Tricolorele n-au rezistat decât o repriză, fiind conduse cu doar un gol, 16-15, la pauză. Fără Neagu, România nu a avut busolă, antrenorul Martin Ambros fiind mai mult de decor. Meciul a fost cum a aniticipat Trefilov, antrenorul de legendă al Rusiei, care vorbea numai despre frumuseţea româncelor şi nu se temea înainte de meci decât de portarii Dedu şi Dumanska, care au fost la un nivel decent, spre deosebire de coechipiere. “Tref” şi-a permis chiar o glumă, spunând că el credea că o să întâlnească Norvegia. Rusul ne-a dat nadă, venind la Trofeul Carpaţi cu nişte jucătoare de rezervă şi pierzând în faţa României B şi aşa a făcut şi la Euro în meciurile care nu contau, cu Slovenia şi Suedia, cedând practic intenţionat, însă când s-a jucat “pe bune”, Zbornaia” a zbârnăit.

Deşi ar fi trebuit să cunoască foarte bine naţionalele Ungariei şi Rusiei, antrenând în Ungaria atâţia ani, iar acum fiind în Rusia, spaniolul Martin Ambros nu a venit cu niciun “secret” pentru elevele sale, depăşite în aceste ultime două meciuri de la Euro. Mai mult, jumătate din golurile Rusiei au fost marcate de Viakhyreva, eleva lui Ambros de la Rostov, căreia spaniolul nu i-a găsit, se pare, nicio hibă pentru a o putea dezvălui şi tricolorelor, ca să o poată opri. Nu Martin Ambros este vinovat că România nu a putut mai mult la acest turneu, dar ibericul nu a adus niciun plus, mai mult, nu a reacţionat în momentele-cheie. Dacă unii tehnicieni reuşesc să întoarcă soarta unui meci la pauză, Ambros le-a pierdut pe elevele sale în repriza a doua, în meciurile cu Olanda, Ungaria şi Rusia. Şi să nu ai niciun antidot pentru golurile pe bandă rulandă marcate din extremă de maghiare pare dubios.  Tot cu Ungaria, când avea 5 goluri avans, în loc să “ucidă” meciul, spaniolul a odihnit-o pe Pintea, cea care îscria de pe semicerc în ritmul în care punctau unguroaicele din extremă, oferindu-le acestora şansa de a reveni. E uşor să câştigi Champions League cu Gyor, unde a avut o selecţionată a celor mai bune jucătoare din lume, acum era cazul să vedem “geniul” lui Ambros.

România a arătat foarte bine când a avut-o pe Neagu şi când jucătoarele au putut alerga şi s-au dublat în apărare, moralul ridicat ajutându-le să fie mai relaxate la finalizare. Mai apoi, echipa a arătat ca una de pluton. Inclusiv în meciul cu Rusia am văzut că era cazul care Ardean Elisei să se retragă de ceva vreme, chiar dacă acolo nu prea avem variante viabile. Neagu, portarii, Pintea şi parţial Buceschi (atunci când Neagu îi oferea culoare) sunt la un nivel de performanţă. Ca restul, inclusiv ca Martin Ambros, mai găsim. Duminică, la ora 15, România joacă pentru bronz, dar în halul în care se prezintă nu trebuie să ne facem speranţe.

Au jucat pentru România: Dedu, Dumanska – portari; Pintea 4 goluri, Dragut 4, Buceschi 3, Perianu 3, Laslo 2, Chiper 2, Florică 2, Ardean Elisei 1,  Bazaliu 1, Udriştioiu, Geiger,  Raţiu, Polocoşer, Băcăoanu.